Psihedeliki, kot so nore gobe, imajo različne učinke, kot so občutek brezmejnosti ali blaženosti na eni strani ali po drugi strani znižajo občutek tesnobe in panike. Foto: EPA
Psihedeliki, kot so nore gobe, imajo različne učinke, kot so občutek brezmejnosti ali blaženosti na eni strani ali po drugi strani znižajo občutek tesnobe in panike. Foto: EPA

Psihedelične substance so v preteklosti že uporabljali v psihiatriji, a so v zadnjih desetletjih njihovo uporabo močno omejili zaradi negativnega odnosa, ki jih imajo ljudje glede mamil, toda švicarski strokovnjaki zdaj menijo, da bi morali drugače gledati na LSD, ketamin ali nore gobe.

Zadnje raziskave posnetkov možganov so pokazale, da LSD, ketamin in psilocibin delujejo na možgane na način, ki pomaga zmanjšati simptome različnih duševnih motenj. Po prepričanju znanstvenikov te substance delujejo kot katalizator, ki bolnikom pomaga, da spremenijo percepcijo svojih težav ali bolečine in tako omogočijo psihoterapevtom, da se jih lotijo z drugimi prijemi.

"Psihedeliki lahko dajo novo perspektivo - še posebej ko se pojavijo stvari, kot so potlačeni spomini - in nato lahko delajo s to izkušnjo," je dejal avtor članka v zborniku Nature Neuroscience Franz Vollenweider z univerzitetne psihiatrične klinike v Zürichu.

Vollenweider ter njegov kolega in soavtor članka Micahel Kometer trdita, da dokazi iz prejšnjih študij kažejo, da lahko taka mamila olajšajo duševne težave z delovanjem na sisteme nevrotransmiterjev v možganih, ki so spremenjeni pri ljudeh z depresijo ali tesnobo.

Zdravljenje le z majhnimi odmerki
Toda če bodo zdravniki svoje bolnike v prihodnosti zdravili s psihedeličnimi substancami, je pomembno, da so odmerki majhni in se jih predpisuje za kratko obdobje - mogoče nekajkrat v razmiku nekaj mesecev - v kombinaciji s terapevtskimi seansami, opozarjajo znanstveniki.

Manjša študija, ki so jo ta mesec objavili v ZDA, je pokazala, da injekcija ketamina, anestetika, ki se ga uporablja tako v medicini kot v veterini, a ga ljudje zlorabljajo tudi v rekreativne namene, v nekaj minutah dvigne razpoloženje pri bolnikih s hudimi oblikami bipolarne motnje.

Duševne bolezni, kot je depresija, postajajo čedalje večja zdravstvena težava po svetu in mnogi bolniki s hudimi ali kroničnimi duševnimi motnjami se ne odzivajo na zdravila, kot so pogosto predpisani selektivni inhibitorji privzema serotonina (SSRI), ki jih najdemo v prozacu ali paxilu.