Na obalah Antarktike vas bodo pričakali popolnoma neplašni pingvini. Foto: World Press
Na obalah Antarktike vas bodo pričakali popolnoma neplašni pingvini. Foto: World Press
Led pokriva kar 99 odstotkov Antarktike. Foto: flickr
Turizem postaja ob ribolovu glavna panoga Antarktike. Bogataši so pripravljeni odšteti mastne denarce za 10-dnevno plovbo.
Muzej v britanski bazi vam bo pokazal, kako je življenje na Antarktiki bilo videti stoletje nazaj. Celina vabi raziskovalce in avanturiste že 200 let. Foto: Lonely Planet

Če sklepamo po opisu in fotografijah z Antarktike, so ti turisti veliki posebneži ali pa taki, ki so prepotovali že vse in zdaj iščejo ultimativno destinacijo dobesedno na koncu sveta. Če sklepamo po vrtoglavih cenah paketov, so to bogataši.
Antarktiko upravlja mednarodni sporazum, ki ga je podpisalo 46 držav. Vse strani se v njem strinjajo, da je celina preprosto prevelika, da bi pripadala le eni državi. Ob tem sporazum določa še, da mora Antarktika ostati miroljubno, svobodno in demilitarizirano območje mednarodnega sodelovanja in znanstvenih raziskav, odprto za vse, z minimalnim človeškim razvojem.

Štirje elementi
Noben kraj na Zemlji se ne more primerjati s to prostrano belo divjino, ki se jo lahko destilira v elementarni haiku: sneg, led, voda, kamen. Antarktika je preprosto osupljiva - na tak surrealistični način.
Orjaške ledene plošče in masivne gorske verige poudarijo občutek človeške neznatnosti ob veličini narave. Ni čudnega, da ji je filmski mojster Werner Herzog pel tako hvalo v svojem dokumentarcu Srečanja na koncu sveta.

Vredno obiska
1. Južni Shetlandski otoki: Bogat živalski svet polni obale teh otokov ob antarktičnem polotoku.
2. Južna Georgia: Tjulnji kožuharji in kraljevi pingvini.
3. Deception Island: Sesedli vulkan v sebi skriva nekdanjo kitolovsko postajo in veliko kolonijo pingvinov.
4. Kanal Lemaire: Ozek koridor, obrobljen z gorami in ledeniki, je med najbolj slikovitimi na Antarktiki.
5. Port Lockroy: Obnovljena kot muzej, nekdanja britanska baza ponuja vpogled v življenje, kakršno je bilo nekoč na Antarktiki.


Že samo prečkanje Južnega oceana brez kopnega na dosegu oči je izkušnja zase. Urniki, ure in koledar tu ne štejejo nič. Led in vreme pogojujeta pot in cilje. Še pred desetimi leti so sem priplule le raziskovalne ladje.
Zdaj se petičnim turistom pogled iz njihove 10.000 dolarjev drage kabine razpira na osupljive plavajoče gradove ledu, ki se lesketajo v zunajzemeljski svetlobi južnega sonca, nekaterim pa uspe videti še eno veličastno igro narave - južno verzijo polarnega sija, auroro australis. Resnični privilegij je obiskati ta neokrnjeni paradiž - verjetno še zadnji tovrstni na zemeljski obli.
Za obisk le 10 tednov
Gre za edino celino, ki sploh nikdar ni imela avtohtonih prebivalcev in celo danes so znanstveniki na raziskovalnih postajah tu le začasno. Živalski svet Antarktike je popolnoma krotek in se ne boji človeške rase - gre le za izredno disciplinirane turiste, ki od tamkajšnjih tjulnjov in pingvinov izzovejo samo kakšen lenobni zeh.
Najbolj pereča problematika Antarktike je njeno okolje in to, kako ga zaščititi. Največji vpliv nanj mu prizadanejo ljudje, ki celine sploh še nikdar niso obiskali - podnebne spremembe in segrevanje ozračja je namreč tisto, kar grozi temu ledenemu raju. Skrbi povzročajo tudi ribolov, naftna industrija in razvijajoči se turizem.

Poleg tega je tudi časovno obdobje, v katerem lahko obiščete Antarktiko, izredno kratko - pičlih 10 tednov v letu. Pozimi se namreč led (ki pokriva 99 odstotkov Antarktike) razteza tisoč kilometrov okoli celine, kar ladjam onemogoča dostop - še zlasti, ker je takrat tam temno 24 ur na dan. Temu dodajte še temperature okoli -80, -90 stopinj Celzija in takoj ugotovite, da bo poletje primernejše za obisk.
Zgodnje poletje je tu na jugu oktobra in novembra, ko začne pokati led, ptice - zlasti pingvini - pa se začno pariti in leči jajca. December in januar predstavljata višek poletne sezone. Sonce ne zaide, vse več je kitov in pingvinski mladiči se izležejo iz jajc. Februarja, ob koncu poletja, ptički počasi zapuščajo gnezda in mnogi imajo prav ta mesec za najugodnejši za opazovanje veličastnih kitov.

Vse, kar potrebujete, je le nekaj avanturističnega duha, polarno bundo in - globok desni žep.