Botanični vrt je bil nekoč mirna in priljubljena oaza sredi kaotičnega Caracasa. Foto: Reuters
Botanični vrt je bil nekoč mirna in priljubljena oaza sredi kaotičnega Caracasa. Foto: Reuters
Prostovoljci med čiščenjem posušenih palm. Foto: Reuters
Vandalizirano vozilo upravnikov državnega herbarija. Foto: Reuters

Medtem ko soseske Caracasa tudi po več tednov ostajajo brez vode, je botanični vrt brez vode že od marca, njegova slovita zbirka več tisoč vrst rastlin pa počasi odmira, opozarjajo skrbniki parka.

Botanični vrt je bil včasih idilična točka sredi kaotične venezuelske prestolnice, kamor so hodili študenti iz bližnje osrednje venezuelske univerze, da bi se tam učili, uslužbenci iz bližnjih pisarn pa, da bi se sprostili.

Vrtove je Unesco leta 2000 označil za "mojstrovino modernega urbanizma", a v času, ko nekoč bogata južnoameriška država pod predsednikom Nicolasom Madurom naglo pada v gospodarski kaos, lahko delavci le še režejo suhe ostanke nekoč impresivnih palm. V zadnjih nekaj letih je propadla že več kot tretjina palm buriti, pove osebje.

Izumrl lokvanj velikan
"Celo kaktusi potrebujejo vodo, čeprav ljudje ne verjamejo," razlaga Jan Tillett, ki že 15 let skrbi za rastlinjake v vrtu. Propadajoča infrastruktura in pomanjkanje naložb sta v Venezueli težava že leta, zaradi česar trpijo vodne zaloge, a pomanjkanje dežja v zadnjih mesecih je stanje samo še poslabšalo.

V Caracasu domačini po več ur čakajo v vrstah, da bi napolnili svoje plastenke z vodo, bolniki pa morajo v bolnišnico prinesti svojo vodo.

Največje jezero v parku, zgrajeno v obliki Venezuele in prekrito z ogromnimi lokvanji, je napol prazno. Ena izmed najdragocenejših jezerskih sort je že izumrla – dva metra široki lokvanj Santa Cruz, tako orjaški, da lahko na njem stoji otrok.

Letni proračun: 66 dolarjev
Botanični vrt ima minoren letni proračun 200 milijonov bolivarjev, kar je po tečajnici na črnem trgu pičlih 66 dolarjev, uprava parka pa je vlado zaprosila za dodatna sredstva, a je malo verjetno, da bodo pri tem uspešni.

Čeprav park prejema donacije v obliki vodnih rezervoarjev in pomoči prostovoljcev, pa Tillett pravi, da je vsak dan težje vzdrževati vrtove. Lani so vandali iz botaničnega vrta pokradli električno napeljavo, računalnike in namakalni sistem ter s tem onemogočili vzdrževanje redkih vodnih rastlin, ki so jih oskrbniki gojili v posebej zasnovanem rastlinjaku.

Celo stene in strehe ut paznikov so odnesli.

Caracaški botanični vrt hrani tudi venezuelski narodni herbarij z vzorci 450.000 rastlin s celotne države, ki pa zdaj zaradi pomanjkanja elektrike ne morejo biti več primerno skladiščeni, je povedala kustosinja herbarija Naida Avendano. "Ni denarja. A še vedno nismo nehali delati, vse bi storili, da vrtovi ne bi dokončno umrli."