Zdravila naj tudi v potovalni lekarni ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Foto: BoBo
Zdravila naj tudi v potovalni lekarni ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo. Foto: BoBo

Osnovno potovalno lekarno naj sestavlja zdravstvena kartica, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju in cepljenju, če je to potrebno, tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam, tablete proti driski, tablete za zdravljenje zaprtja in proti potovalni slabosti, na spletni strani Zdravi na pot svetuje Sekcija za preventivno medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Prav tako naj bo v lekarni prašek za nadomeščanje izgubljenih mineralov in preprečitev izsušenosti ob driski in bruhanju, zdravilo proti alergiji, tablete za čiščenje vode, sterilna obveza za rane, obliži, povoji, gaze, razkužilo, škarjice, elastični povoj in termometer.

Previdnost pri shranjevanju zdravil
Bolniki, ki uporabljajo zdravila, ki jih je treba prijaviti carini, in diabetiki, ki imajo s seboj igle in brizge, naj prosijo svojega zdravnika za pisno potrdilo, sicer lahko pride do neprijetnih zapletov. Še prej naj se takšen bolnik posvetuje z zdravnikom, ali je takšno potovanje sploh primerno zanj.

Zdravila naj shranijo na enem mestu, najbolje v priročni torbici, in na varnem pred otroki. Pred pripravo torbice z zdravili je treba preveriti datum uporabe, ostanejo pa naj v izvirni embalaži, skupaj z navodili za uporabo.

Sekcija za preventivno medicino pri društvu popotnikom tudi svetuje, naj pazijo, da zdravila ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od 25 stopinj Celzija. Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pozorni naj bodo tudi na shranjevanje tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja.

Če se odpravljate na potovanje v eksotične kraje, pa je pred odhodom priporočljivo obiskati potovalno ambulanto in se posvetovati z zdravnikom o morebitnem cepljenju. Zdravnik lahko po presoji priporoči cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ali steklini. Za območja, kjer je nevarnost malarije, lahko zdravnik tudi predpiše antimalarike, ki so samoplačniški.