V primeru kakršnih koli nejasnosti za nasvet vprašajte osebje na letalu. Tam so zato, da vam pomagajo in vas tudi malce razvajajo, še posebej, če - srečneži - letite v prvem ali poslovnem razredu. Foto: EPA
V primeru kakršnih koli nejasnosti za nasvet vprašajte osebje na letalu. Tam so zato, da vam pomagajo in vas tudi malce razvajajo, še posebej, če - srečneži - letite v prvem ali poslovnem razredu. Foto: EPA
Pakirajte pametno, še posebej, če se boste na potovanju veliko selili in se premikali z letališča na letališče. Že po nekaj urah boste čutili (in obžalovali) vsak odvečen kilogram prtljage ... Foto: EPA

Pred odhodom na letališče ne pozabite potrditi poleta pri potovalni agenciji in preveriti morebitne spremembe urnika; zapišite si številko leta, točen čas odhoda, ime letalske družbe in morebitne podatke o povezavah poletov. Preverite, ali ste v ročno prtljago spravili letalsko karto, potni list, osebne dokumente in ključe prtljage - dajte jih na varno, a hitro dostopno mesto. Še enkrat poglejte, ali je vaša prtljaga pravilno označena. Oglejte si vremensko napoved za kraj, kamor potujete - v zadnjem trenutku lahko še kaj dodate v kovček (ali pa kaj odvečnega odvzamete in "izgubite kak kilogram"). Naredite si seznam vsega, kar ste spravili v prtljago, in ga vzemite s seboj; potrebovali ga boste v (nezaželenem) primeru izgubljene prtljage. Načrtujte pravočasen prihod na letališče, po navadi za vsa opravila zadoščata dve uri.

Ko prispete na letališče, se najprej prijavite za polet in oddajte tisto težko prtljago (preverite, kakšna je omejitev teže, da ne bi po nepotrebnem še dodatno plačevali za vsak kilogram). Nato na monitorjih preverite, s katerih vrat odhaja vaše letalo. Poslušajte morebitna obvestila, ki prihajajo iz zvočnikov - nikoli ne veste, če katero od njih zadeva vas ali vaš polet. Vedno pozorno pazite na ročno prtljago, še posebej, ko se sprehodite skozi kontrolo prtljage in detektorje kovine.

Pred vkrcanjem še enkrat preverite, ali ste na pravih vratih, nato pa ne odhajajte predaleč, saj se vkrcavanje včasih lahko začne prej. Ne škodi, če "preventivno" skočite še tja, kamor gre še cesar peš. Najvarneje bo, če se nato usedete v čakalni prostor in ne izpustite prtljage izpred oči - položite jo kar na tla med stopala, pa če stojite ali sedite. Če imate s seboj kak (pre)velik predmet - na primer športno opremo ali glasbeni inštrument -, že pri prijavi preverite, kdaj ga morate oddati. Če nameravate vzeti zdravilo proti potovalni slabosti, to storite še pred poletom, tako da bo ob vzletu že "prijelo".

Končno na letalu. Še enkrat preverite, ali sedite na sedežu, ki so vam ga dodelili. Čim prej spravite prtljago v prtljažne prostore pod stropom, lahko pa tudi pod sedež pred vami - pri osebju letala preverite, kje je bolj primerno. Pozorno poslušajte navodila osebja in morebitna opozorila po zvočniku. Elektronske naprave med vzletom izključite, ko ugasne opozorilna lučka, pa se lahko prepustite svojemu računalniku, glasbenemu predvajalniku ali pa, še bolje, knjigi.

Po pristanku potrpežljivo počakajte na sedežu, dokler se ne ugasne opozorilna lučka. Nato previdno odprite prtljažni prostor, saj se utegne prtljaga med letom premakniti in lahko pade komu na glavo. Nastavite uro na krajevni čas, če ste leteli v drug časovni pas. Še enkrat preglejte, ali imate pri sebi vse, kar ste na letalo prinesli. Pa srečno s prevzemom prtljage na letališču in veliko užitkov na cilju, pa če gre za poslovno ali zasebno potovanje!

A. K. po priročniku Natalie Windsor How to Fly