Neki par bo tožil United Airlines, češ da so jima na letu ponujali preveč alkoholnih pijač. Ker je mož na koncu šestkrat udaril ženo, zdaj toži družbo, da je ona kriva za njegove pijanske izpade. Foto: EPA
Neki par bo tožil United Airlines, češ da so jima na letu ponujali preveč alkoholnih pijač. Ker je mož na koncu šestkrat udaril ženo, zdaj toži družbo, da je ona kriva za njegove pijanske izpade. Foto: EPA
Tožiti letalsko družbo je postalo že stvar iznajdljivosti. Foto: EPA

Mnogi potniki so ugotovili, da je veliko uspešneje tožiti letalsko družbo za nekaj povsem nepričakovanega kot pa za nekaj tako vsakdanjega, kot je izguba prtljage ali odpoved leta. Times Online je izbral nekaj najbolj izvirnih razlogov za tožbe, ki so na koncu tudi zmagale na sodiščih.

Najprej k svežemu primeru, ki se je zgodil prejšnjo sredo: neki par bo tožil United Airlines, češ da so jim na letu ponujali preveč alkoholnih pijač. Ker je mož na koncu šestkrat udaril ženo, zdaj toži družbo, da je ona kriva za njegove pijanske izpade.

Za tožbo se lahko odločite tudi, če ste uslužbenec družbe. Tako neki član posadke toži svojega delodajalca British Airways za 50.000 funtov (52.850 evrov). Razlog: družba ga je odpustila zato, ker je vzel 12 majhnih stekleničk viskija, a ga pozneje znova zaposlila. Tožeči zdaj trdi, da je pač le pozabil plačati in da so zaradi obtožbe kraje prizadeli njegova čustva.

Saj ni res, pa je
Potniki na letu za Mauritius so tožili družbo Air France zaradi travmatične izkušnje. Poslušati so morali pevko Bonnie Tyler, ki je na letu zapela svojo pesem "Total Eclipse of the Heart". Skupina Belgijcev naj bi se celo ustrašila, da bo letalo strmoglavilo.

Neki Američan pa je tožil Delto, ker je moral sedeti poleg nekega zelo debelega človeka. Opozoril je, da je bila s tem kršena pogodba, saj mu je bila tako dodeljena le polovica stola, sam pa je plačal celega. Zadevo so pozneje uredili na sodišču.

Trinajst potnikov pa si je prislužilo dva milijona dolarjev zaradi čustvenih bolečin, ker jih je 28 sekund premetavalo v turbulenci na poti med Los Angelesom in New Yorkom. V obrazložitvi tožbe so napisali, da bi se letalo družbe American Airlines lahko izognilo neurju in da se ni prižgalo opozorilo, da si morajo pripeti varnostne pasove.

Vsaka čudaška tožba pa tudi ni uspešna. Neki Nemec je moral v Honoluluju zapustiti letalo družbe British Airways, ker so se sopotniki pritoževali, da preveč smrdi. Zahtevanih 1.500 funtov (1.580 evrov) pa ni dobil, saj se je izkazalo, da ima družba že v svojih pogojih zapisano možnost, da "izvrže" preveč smrdljive potnike.

B. K.