Reutersov avstrijski fotograf Heinz-Peter Bader je z veliko domišljije - in seveda znanja - posnel tole mojstrovino. Skozi vodo iz Neptunovega vodnjaka je videti dunajski grad Schönbrunn. Foto: Reuters
Reutersov avstrijski fotograf Heinz-Peter Bader je z veliko domišljije - in seveda znanja - posnel tole mojstrovino. Skozi vodo iz Neptunovega vodnjaka je videti dunajski grad Schönbrunn. Foto: Reuters
Poziranje
Pretirano poziranje brez drugega dogajanja na fotografiji lahko deluje precej dolgočasno in statično. To fotografijo rešujejo živobarvna oblačila ženske. Foto: Reuters
Čustva
Ne drži zaman reklo, da fotografija pove več kot tisoč besed. Pravi dokaz so prizori s svetovnega nogometnega prvenstva, ki ponujajo odličen prikaz pisane palete čustev. Foto: Reuters
Fotografiranje
Dobra fotografija včasih nastane povsem naključno, v večini primerov pa se je zanjo treba potruditi. Foto: EPA
Tenis
Posebna 'znanost' je ujeti v objektiv premikajoče subjekte in objekte, kot so, na primer, vrhunske športne prireditve. Foto: Reuters

Mnogi izmed vas se boste v prihodnjih dneh ali tednih odpravili na dopust in s seboj vzeli tudi fotoaparat kot eno izmed nepogrešljivih stvari. Z njim boste kar naprej "šklocali", iskali zanimive podobe, vabili prijatelje in družinske člane, naj pozirajo pred vašo "škatlico".

A kako izboljšati fotografije, ne glede na to, da ste lastnik čisto preprostega aparata in o fotografiranju nimate niti osnov? Tukaj je devet razumljvih in jasnih nasvetov, ki jiih je zbral Douglass K. Daniel, urednik fotografije pri ameriški tiskovni agenciji AP. Preberite in zagotovo boste po vrnitvi z dopusta dali več izdelkov razviti in uokviriti!

1. Začnite fotografirati še pred odhodom. Tega nasveta se držite še posebej takrat, ko ste si omislili nov fotoaparat, ki vam je precejšnja neznanka. "Ni dovolj, da na letalu ali med vožnjo z avtomobilom na hitro preletite navodila za uporabo," svari fotograf Eliot Cohen. "Takrat je že prepozno. Preden boste začeli fotografirati pomembne stvari, malo povadite doma, v miru, brez pritiska, da mora vsaka fotografija zares uspeti. Saj sploh ne potrebujete vseh funkcij, ki vam jih ponuja aparat, naučite se jih uporabljati le 10 odstotkov - a tiste zares dobro."

2. Ko fotografirate pokrajino, naredite zanimivo tudi tisto, kar je spredaj. "Skala, drevo ali kip lahko delujejo dobro, a še boljša bo fotografija, če bo na njej človek, ki počne kaj v povezavi s pokrajino, na primer ribič, ki pospravlja mrežo, jezdec na konju ali kaj podobnega," je dejal Scott Stuckey iz National Geographica. "Obrnite se, da boste imeli sonce za seboj in fotografirajte pokrajino v trenutku, ko sonce zahaja. Takrat so barve najlepše."

3. Fotografirajte več kot nastavljene poze. "Fotografije z dopusta morajo biti več kot le podobe kraja, kjer ste bili, ampak naj predstavljajo tudi zanimive trenutke, ki jih ne bi radi izgubili. Če samo postavite človeka pred objektiv in ga fotografirate, to pogosto ne pove celotne zgodbe," je prepričana AP-jeva fotografinja Susan Walsh. Potrudite se in ujemite prijatelje v akciji med kakšnim zabavnim početjem. "Tako ne boste nikoli pozabili, kako težko se je bilo povzpeti na hrib ali kako so vas zmočili med veslanjem. In še en nasvet: ne pozabite vključiti domačinov, "lokalcev", saj prav oni razkrivajo tipične lastnosti mesta, v katerem ste se znašli. Še posebej je dobrodošlo, da ujamete njihovo druženje z vašo skupino."

4. Subjektu oziroma objektu se približajte, kolikor je mogoče. Seveda upoštevajte varnostne in druge napotke, a tistemu, kar želite ujeti v "škatlico", se skušajte čim bolj približati in tako "zapolniti sliko", svetuje Charles Dharapak. "Bližje ko boste, ostrejši bo rezultat." Predvsem v zaprtih prostorih, kjer je svetlobe običajno manj, pa se izogibajte uporabi pretiranega "zumiranja", saj boste tvegali, da bo namesto lepe fotografije nastane "zmazek".

5. Fotografirajte naravo v prvi in zadnji uri sončne svetlobe. Opoldansko sonce rado naredi fotografije precej medle in brez energije. "Zlate ure" za to, da predmeti dobijo jasno obliko in pravilno barvo, so torej takrat, ko sonce ni najvišje na nebu. In še: poskusite se postaviti tako, da svetloba pada od strani, pri fotografiranju stavb pa kombinirajte sončno svetlobo, svetlobo znotraj stavbe in svetlobo z ulice. Poskusite ujeti tudi kakšno zanimivo dogajanje pred ali v zgradbi.

6. Naučite se uporabljati bliskavico. To namreč ni vedno samoumevno in očitno. Predvsem obrazi in predmeti v senci pogosto potrebujejo pomoč dodatne osvetlitve. "Večinoma ljudje, ki so na prostem, bliskavice ne potrebujejo. Bliskavica sicer pomaga osvetliti kote in kraje, da niso videti tako temni," pravi fotograf iz Baltimora Walter Rowe. Ponoči pa se stvar pogosto zaplete. Presodite, včasih je vseeno bolje dati medli, šibki naravni svetlobi prednost pred bliskavico, če pa jo uporabite, se potrudite, da se vam roka ne trese preveč, sicer bo izdelek precej "zamazan". Za to težavo je dobra rešitev uporaba samosprožilca, ko aparat postavite na steno ali kakšen drug raven, mirujoč predmet.

7. Preverite kote fotografije, da bo kompozicija prava. Nikoli ne pozabite preveriti, ali se v kakšnem vogalu fotografije ne skriva malenkost, ki je sploh niste opazili, lahko pa pokvari končni izdelek. Če ste na plaži, je to, na primer, koš za smeti, če ste na ulici, morda prometni znak ali kakšna gradbena ovira. "Večina ljudi fotografira kar takoj, z mesta, na katerem stojijo, in ne pomislijo, da bi morali najprej z roba fotografije odstraniti neželene "informacije". Poskusite ob predmetu ali človeku, ki ga želite fotografrati, videti tudi vse podrobnosti," pravi Cohen. Če uporabljate digitalni fotoaparat, takoj po pritisku na sprožilec preglejte fotografijo.

8. Kupite največjo spominsko kartico, ki si jo lahko privoščite. In vzemite s seboj dodatne baterije in polnilec. "Ne skrbite, če boste naredili ogromno fotografij. Za vse te megapiksle ste tako ali tako že plačali, tako da jih čim bolj uporabljajte," svetuje Walsheva. Če ste na dolgem potovanju, občasno prenesite fotografije na disk, ki bo varno spravljen med prtljago. Če so vse fotografije shranjene le v fotoaparatu, tvegate, da boste vse izgubili, če vam aparat pade v reko ali vam ga ukradejo.

9. "Več je boljše". Digitalni fotoaparati iz vas ne naredijo boljšega fotografa, a ponujajo več možnosti, da naredite dober izdelek. Naredite deset, 15 fotografij istega prizora, le nekoliko premikajte nastavitve in svoj položaj in zagotovo vam bo v enem poskusu uspela idealna fotografija ... ki ne bo ostala za vse večne čase "ujeta" v fotoaparatu ali spravljena v omari, ampak bo razstavljena na najbolj vidni polici vaše sobe.