Splavarjenje po Dravi. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Splavarjenje po Dravi. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Območje reke Drave ima tako naravne kot tudi rekreacijske, kulturne in kulinarične potenciale, ki bi jih v Mariboru lahko še hitreje razvijali, saj turisti iz sosednje Avstrije, pa tudi od drugod, v neposredni bližini bregov Drave iščejo prav to.

"Splavarjenje je ena izmed teh, nedaleč stran se nahaja Mariborski otok in pa seveda mariborsko jezero s pestro ponudbo Drava centra, čokoladne vasi, tako da imamo kar nekaj zanimivosti," pojasnjuje Karmen Razlag iz regionalne razvojne agencije za Podravje.

Ena pomembnejših turističnih znamenitosti po Dravi je tudi vožnja s splavom od Koblarjevega zaliva do hiše stare trte. Po Dravi bi lahko za potrebe turizma vozil tudi večji, kar 24 metrov dolg splav Hlodovec, ki je pred stoletji prevažal tovor težak več deset ton. "V letu ali dveh pa predvidevamo, da bi kakšen splav v takšni obliki z vsemi potrebnimi varnostnimi elementi tudi zaplul in potem bi to bila lahko neka dodana vrednost," pravi poznavalec splavarske dediščine Smiljan Simerl.

Veslanje na Dravi in splavarjenje z izbrano domačo kulinariko dajeta reki nekakšen dodatni smisel, ki ga cenijo tako domači kot tudi tuji turisti. Kormoniš Stanko Zorec pravi: "Lahko bi rekel, da je mogoče celo več tujcev, gre predvsem za skupine iz Avstrije, v zadnjem času je tudi kar precej Poljakov, vsekakor je pa tudi precej domačinov."

Drava pa seveda ni le Maribor, Drava je tudi spust s čolni do Zlatoličja, pa dejavnosti na Ptujskem jezeru, živalski svet ormoške lagune in še kaj.

Kako krepiti podravski turizem