V Triglavskem narodnem parku so v zadnjih letih vzpostavili avtomatske števce, s katerimi lahko spremljajo število obiskovalcev. Foto: BoBo
V Triglavskem narodnem parku so v zadnjih letih vzpostavili avtomatske števce, s katerimi lahko spremljajo število obiskovalcev. Foto: BoBo

Mednarodna srečanja nosilcev Listine za trajnostni turizem potekajo vsaki dve leti, in sicer pod okriljem Federacije Europarc, ki združuje evropska zavarovana območja in se zavzema za ohranjanje narave, kulturne krajine in trajnostni razvoj. Letos tridnevno srečanje gosti Triglavski narodni park (TNP), ki je njen član skoraj od njenega nastanka. Pričakujejo 70 tujih udeležencev iz 16 evropskih držav in ZDA, danes se jim bo pridružilo tudi 30 domačih poslušalcev.

Udeležence je nagovoril tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Kot je poudaril, je v zadnjih letih zaradi množičnega obiska zavarovanih območij nujno trajnostno upravljanje obiskov. Ti morajo po njegovih besedah temeljiti na zmogljivosti območja; tako z naravovarstvenega vidika kot z vidika lokalnega okolja. Dobro ohranjena narava ni pomembna le za nadaljnji razvoj trajnostnega turizma, temveč v prvi vrsti zagotavlja številne ekosistemske koristi, ki so bistvenega pomena za dobro počutje prebivalcev in trajnostni razvoj Slovenije, je dodal.

Na srečanju bo vrsta predavanj uglednih domačih in tujih strokovnjakov, terenskih ogledov in drugih dogodkov, katerih rdeča nit bo upravljanje obiska zavarovanih območij. Srečanje bo tako "izjemna priložnost za spoznavanje trajnostnih rešitev v turizmu v zavarovanih območjih, za pogovor o številnih izzivih in izmenjavo dobrih praks", so sporočili iz Javnega zavoda TNP.

Odar: Nujno je spremljanje številčnosti obiska

Kot je namreč na ponedeljkovi novinarski konferenci povedala vodja informacijsko-izobraževalne službe v Javnem zavodu TNP Majda Odar, je obiskovalcev zavarovanih območij vse več, pri čemer se upravljavci srečujejo z izzivom, kako zanje zagotoviti prijetno izkušnjo, a hkrati ohranjati naravo. Za to je po njenem mnenju nujno spremljanje številčnosti obiska, s čimer se v Javnem zavodu TNP intenzivno ukvarjajo zadnjih pet let. V tem obdobju so razvili sistematično spremljanje statističnih podatkov ter vzpostavili sistem spremljanja obiska z avtomatskimi števci na ključnih lokacijah, kjer statistični podatki pred tem niso bili na voljo, je povedala.

Po besedah direktorja Javnega zavoda TNP Tita Potočnika je pri tem pomembno tudi usmerjanje turističnih tokov, za kar so v zavodu sprejeli poseben akcijski načrt. "O tem, kako usmerjati obisk, o izkušnjah in o dobrih praksah se želimo pogovarjati tudi z drugimi parki v Evropi," je pojasnil namen srečanja.

Nacionalni parki po svetu se srečujejo s podobnimi težavami (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Nacionalni parki po svetu se srečujejo s podobnimi težavami (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Srečanja s strokovnjaki iz tujine

O svojih izkušnjah na tem področju bodo spregovorili tudi strokovnjaki iz ZDA, kjer se ponašajo s številnimi nacionalnimi parki. V petek bosta na dodatnem, posebnem predavanju v Infocentru Triglavska roža na Bledu o tem spregovorila koordinatorka spremljanja obiska pri Službi nacionalnih parkov v ZDA Pamela Ziesler in direktor Narodnega parka Kratersko jezero v ZDA Craig W. Ackerman.

Ob srečanju se bo odvijalo še drugo dodatno mednarodno dogajanje. V sredo popoldne bodo upravitelji TNP-ja slovesno podpisali partnerstvo z Narodnim parkom Mercantour iz Francije. V ponedeljek, 22. maja, bo v Centru TNP Bohinj v Stari Fužini potekala slovesna obnovitev podpisa sporazuma o sodelovanju med TNP-jem in Narodnim parkom Kratersko jezero iz ZDA.