Poletni solsticij 21. junija je že šest let rezerviran za jutranjo rekreacijo izven okvirjev s pohodom na Šmarno goro. Glavni namen projekta je navdušiti nove obiskovalce za sopihanje proti vrhu in s tem uvedbo gibanja na svežem zraku v vsakdanje življenje.

Pred šestimi leti se je porodila zamisel o množičnem pričakovanju sončnega vzhoda v družbi žive glasbe. Vmes je projekt gostoval na mariborskem Pohorju in Sv. Ani nad Ribnico. Zamisli o jutranjem pohodu na najdaljši dan v letu so se pridružili tudi na Boču in kranjskem Joštu.

Sorodna novica Tudi na prvi poletni dan temperature nad 30 stopinjami, vročina bo popustila v drugi polovici tedna

Organizatorji so tudi tokrat pripravili krajši program ‒ ta je trajal od 5. do 6. ure, da udeleženci ne bi zamudili službenih obveznosti ‒, v okviru katerega je zbrane zabaval Vili Resnik, pohodnike pa so pogostili tudi s čajem. "Zdi se mi, da bomo z glasbo najpristneje ujeli vzdušje tega časa, ko se želje in realnost redko srečajo. Predvsem pa se bomo lahko že za dobro jutro iskreno sprostili," je pred dnevi dejala pobudnica projekta Od vzhoda do vzhoda, Betka Šuhel Mikolič.

Kljub bolj sproščenim ukrepom pa so organizatorji pohodnike pozivali k upoštevanju higienskih priporočil in skrbi za ohranjanje medosebne razdalje.

Izziv 24-urnega osvajanja Šmarne gore, ki je bil del projekta na samem začetku, pa bosta tokrat sprejela rekreativna tekača Uroš Lončar in Simon Simončič.

Več sto pohodnikov pričakalo sončni vzhod na vrhu Šmarne gore