O zakulisnem življenju 'prvega terorista'. Foto: RTV SLO
O zakulisnem življenju 'prvega terorista'. Foto: RTV SLO

Spoznali boste prave razsežnosti mednarodne teroristične mreže in skrajnega islama ter se seznanili s ključnimi dogodki, ki so v zadnjih 30 letih vplivali na njun razvoj in botrovali spektakularnemu napadu na newyorška dvojčka septembra 2001.

Od miljarderja do odpadnika
Hkrati boste spremljali tudi vzpon danes najbolj znanega terorista in prvega moža teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna. Izvedeli boste, zakaj se je sin savdskega milijarderja, ki bi lahko živel v neizmernem bogastvu, odločil za odpadniško življenje, se pridružil mednarodnemu džihadu in napovedal vojno zahodnemu svetu.

Teroristi zelo blizu nas
Odkrili boste, da v ozadju mednarodnega terorizma niso le fanatični posamezniki ampak celotne države, na čelu z Iranom, Sudanom, Afganistanom in Pakistanom. Presenečeni boste nad tem, da je močna teroristična celica delovala in še vedno deluje tudi v Bosni in Hercegovini, vodil pa jo je sam Ajman Al Zavahiri, drugi človek Al Kaide.

Avtor se ne ukvarja z analizo vzrokov in notranjih vzgibov za pojav terorizma, ampak predvsem z organiziranostjo, načinom delovanja in povezavami med ključnimi akterji, terorističnimi organizacijami in posameznimi muslimanskimi državami.

Yossef Bodansky je strokovnjak za varnostna vprašanja in predsednik posebne komisije ameriškega kongresa za boj proti terorizmu. Je eden redkih ljudi, ki ima dostop do arhivov Cie, FBI-ja, Mosada in nekaterih drugih obveščevalnih služb.

J. T.