Spoznajte tudi domovino ... začnete lahko tudi z Muro. Foto: Emka
Spoznajte tudi domovino ... začnete lahko tudi z Muro. Foto: Emka

Pri odločitvi, da enkrat za spremembo ostanete doma in začnete odkrivati naravne lepote, ki vam jih lahko ponudil Slovenija, lahko pomembno vlogo odigra tudi pravi vodnik. Če te že ta pritegne k razmišljanju o popotovanju po domači državi, je storjenega že več kot pol dela in med take vodnike sodi tudi knjižica Mura od avstrijske do madžarske meje, ki je del serije vodnikov Slovenija na dlani, ki so opremljeni tudi z zemljevidom predstavljenega območja.

Spoznajte zanimivo nižinsko reko, ki jo avtorji vodnika predstavljajo kot skrivnostno reko z mnogimi obrazi, ki se zrcalijo še daleč v njeno okolico. Vodnik tvorita dva osrednja sklopa - opis splošnih značilnosti nižinskega toka Mure in opis zanimivosti in krajev ob Muri, ki jih je vredno spoznati. Mura s svojo nižinsko rečno dinamiko ustvarja povsem svoj svet, zaradi katerega je nenavadno bogata in prirodoslovno zanimiva reka z bogatimi okljuki, rečnimi rokavi in številnimi mrtvicami, pestrim vodnim in močvirskim rastlinjem in živalstvom. Ob reki sta se razvila brodarstvo in mlinarstvo, vendar sta danes ti dejavnosti, ki sta omogočali preživetje ljudi ob reki, že skoraj stvar preteklosti.

Skupaj z vodnikom se lahko podamo na potovanje v smeri rečnega toka, svoje pustolovščine pa si lahko prilagajamo glede na to, ali potujemo peš, s kolesom ali z avtomobilom. Med kraji, ki jih lahko spoznate, so tako na primer Cerčak, Vučja vas, Ižakovci, Melinci, Hotiza, Petiševci, Mala in Velika Polana ter seveda tudi večja mesta, kakršni sta Gornja Radgona in Lendava.

V vodniku so zbrane številne naravne in druge zanimivosti, ki jih najdemo ob Muri, besedilo pa je prežeto tudi z željo, da bi popotniki ob srečanju z reko uvideli tudi to, da je nadvse pomembno ohranjati Murine naravne znamenitosti in človekovo dejavnost ob njej in jim tako zagotoviti trajno varstvo.