Murakami je napisal nežen roman o krhkih junakih. Foto: EPA
Murakami je napisal nežen roman o krhkih junakih. Foto: EPA
Norveški gozd
Roman japonskega avtorja z navdihom Beatlov.

Pred 18 leti, leta 1969, ko jih je imel komaj 19, sta z Naoko hodila po travniku in takrat ga je prosila, naj je nikoli ne pozabi. Toru drži obljubo, čeprav si po toliko letih v spomin lažje prikliče vonj jesenskega travnika in lajanje psa kot Naokin obraz.

Toru je študent dramske umetnosti v Tokiu. V primerjavi s svojimi vrstniki najraje bere ameriške avtorje in posluša ameriško ter angleško glasbo. Najraje je sam, njegov prijatelj v študentskem domu pa postane bistri in cinični Nagasava, ki prav tako obožuje Jayja Gatsbyja in Toruju predstavi čare in slabosti seksa brez obveznosti. Toru in Naoko sta se spoznala, ker je bil Kizuki, Naokin fant, njegov najboljši in edini prijatelj. Naoko in Kizuki sta bila skupaj tako rekoč od nekdaj, saj sta skupaj odraščala, Toru pa je njun mali svet povezoval z "velikim svetom".

Ko Kizuki naredi samomor, se Toru in Naoko nekaj časa ne vidita, potem pa se slučajno srečata v Tokiu, kamor sta oba odšla študirat. Začneta hoditi na dolge in tihe nedeljske sprehode po Tokiu in Toru si za vedno zapomi njen plašč kamelje barve, saj običajno hodi meter ali dva za Naoko. Aprila Naoko dopolni 20 let in se naslednji dan zlomi. Naoko izgine, Toru jo išče in ji piše pisma. Šele čez nekaj časa izve, da je v gorskem sanatoriju daleč od Tokia. Samomor sestre in samomor Kizukija Naoko ne izpustita iz primeža in njena depresija je prehuda za "življenje zunaj".

Medtem Toru spozna Midori, ki je vse, kar Naoko ni - optimistična, vesela in odprta.
Naoko nikoli ne bi popoldne spila toliko koktajlov, da bi zaspala na stranišču ali Toruja zvlekla v kino gledat "filme za odrasle." Midori se v Toruja zaljubi, Naoko pa? Veliko let pozneje Toru pravi, da ga ni nikoli ljubila. Dve popolnoma različni ljubezni, torej. Ko Toru obišče Naoko, spozna Reiko, krhko učiteljico klavirja, ki se je prav tako večkrat zlomila in zato zapustila moža in hčerko. Reiko je v sanatoriju že dolgo in zdaj pomaga Naoko. Ji bo lahko pomagal tudi Toru? Toruju, ki se bori z občutki krivde, pomagajo Reiko, Nagasava in Midori. Bo Naoko uspelo preslišati klice Kizukija in se vrniti v Tokio?

Njena sestra, Kizuki, Nagasavino dekle Hatsumi in morda tudi Torujev sostanovalec, ki se nekega dne preprosto ne vrne v študentski dom, čez nekaj dni pa izginejo še vse njegove stvari - vsi bodo za večno ostali mladi. Kizuki jih bo, tako kot Naokina sestra, vedno imel sedemnajst. Murakamijev roman o osamljenosti, odraščanju, iskanju upanja in ljubezni je žalosten. Prav lahko bi se "zgodil" danes ali jutri, ko je iskanja nemogočega in izgubljenega še več. Iskanje izgubljenega časa in izgubljene Japonske?

Norveški gozd je izšel leta 1987, ko je bil Haruki Murakami star 38 let. Samo na Japonskem so prodali več milijonov izvodov, Murakami pa je v očeh mladih Japoncev postal junak. In tudi Murakami je študiral dramsko umetnost v Tokiu in tam spoznal svojo ženo, njegova prva služba pa je bila v trgovini s ploščami.

T. T.