Za prehajanje regijske in državne meje veljajo enaka pravila, so pojasnili na MNZ-ju. Foto: BoBo
Za prehajanje regijske in državne meje veljajo enaka pravila, so pojasnili na MNZ-ju. Foto: BoBo
Sorodna novica Prvič v zgodovini Slovenije omejitev gibanja - med 21.00 in 6.00 ostanite doma

Zakaj? Ker je tudi za polet v tujino treba izpolnjevati enega od desetih izjem za prehajanje regijskih mej (tabelo izjem si lahko ogledate tukaj). Ob prehajanju meje regij na poti na letališče tako letalska vozovnica sama po sebi ne bo zadosten dokaz, da lahko upravičeno zapustite regijo oz. odletite iz nje, so pojasnili na MNZ-ju.

Turistični aranžmaji v tujini ali nakupi v sosednjih državah ne sodijo med te izjeme, zato svoje regije, posledično pa tudi državne meje, iz teh razlogov ni mogoče prehajati. Polet v tujino, tudi če je letališče v isti regiji, v kateri smo, predstavlja prečkanje regijske meje.

Za prečkanje regijskih in državne meje veljajo enaka pravila. Predvidenih je 10 izjem, drugače pa je zapuščanje svoje statistične regije prepovedano. Foto: BoBo
Za prečkanje regijskih in državne meje veljajo enaka pravila. Predvidenih je 10 izjem, drugače pa je zapuščanje svoje statistične regije prepovedano. Foto: BoBo

Za prečkanje državne in regijske meje ista pravila

"S tem ko prečkaš državno mejo na letališču, prečkaš tudi statistično regijo. Najprej se moramo vprašati, če lahko zapustiš svojo regijo, turizem v Grčiji ni ena od izjem, torej v ta namen iz svoje regije ne moreš, če pa imaš poslovno pot v Frankfurt, kar je ena od izjem za zapustitev statistične regije, ker gre za opravljanje gospodarske dejavnosti, pa lahko odletiš," je za MMC pojasnila Mirjana Vertič Gotalo iz službe za odnose z javnostjo na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Ko se vračaš v državo, je treba nato upoštevati odlok o prehajanju državne meje. "Nemčija je za zdaj na oranžnem seznamu, je članica EU-ja in schengena, zato lahko v Slovenijo vstopiš brez omejitev," je navedla hipotetični primer.

Dokazovanje izjem za polet v tujino

V Frankfurt bi lahko odleteli tudi, če bi tam imeli bolno mamo, ki potrebuje našo pomoč, ali pa čisto hipotetično v lasti vinograd, na katerem so potrebna sezonska dela. "Ob morebitnem nadzoru je treba vsako takšno izjemo ustrezno dokazati, kar je prepuščeno posamezniku," je nadaljevala Vertič Gotalova.

Zatakne se, ker je nekatere izjeme težje dokazovati kot druge. "Mama ima verjetno kakšen izvid od zdravnika, dobiva zdravila na recept, na telefonu lahko pokažemo fotografijo njene osebne izkaznice, kjer se vidi, kje je doma," je naštela. Vse ta "gora zdravstvenih papirjev" pa sploh ni nujna, oseba lahko poleg fotografije osebnega dokumenta sorodnika, ki potrebuje pomoč, v takšnem primeru napiše in podpiše tudi zgolj izjavo, kam gre in zakaj, je sklenila.

Sorodna novica Slovenija uvaja prvo t. i. policijsko uro po 2. svetovni vojni, toda ali je tak ukrep sploh ustaven?

Na počitnice le v svoji regiji

Meja statističnih regij ne bo več mogoče prečkati niti zaradi turističnih rezervacij znotraj države. Še naprej pa je mogoče izkoristiti rezervacije turističnih namestitev v domači statistični regiji.

Epidemiološka ura

Ker je podlaga za omejitev gibanja med 21. in 6. zjutraj v zakonu o nalezljivih boleznih, bi morali govoriti o t. i. epidemiološki uri, ne pa policijski, ki predstavlja udomačen pojem slabega slovesa, je za konec še poudarila Vertič Gotalova in ob tem pojasnila, da je edini namen prepovedi preprečevanje širjenja okužb in varovanje javnega zdravja.