Nadzor v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Nadzor v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Ob 21. uri je v državi začela veljati omejitev gibanja ljudi, ki bo veljala vsako noč med 21. in 6. uro. Če so bile ulice prestolnice zvečer bolj ali manj prazne, pa se je v središču Maribora zbralo okoli 100 protestnikov, ki so izrazili nestrinjanje z uveljavitvijo odloka o prepovedi gibanja v nočnem času. Dejali so, da je to neustavno in da bodo po pravni poti dokazovali svoj prav, je za Odmeve poročala Ana Bučar. Protestniki so na prostem vztrajali okoli pol ure, na kraj dogodka pa so prišli tudi policisti, ki so mirno opazovali dogajanje in spremljali zdravstvenega inšpektorja. Ta je nekatere od protestnikov popisal, kazni pa jim bodo posredovali po pošti. Kot je še poročala Bučarjeva, so protestniki napovedali, da se bodo jutri ponovno zbrali na isti lokaciji in v večjem številu.

Policija v središču Maribora. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Policija v središču Maribora. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Ulice prestolnice so bolj ali manj prazne

Če je bilo od popoldneva do večera na ljubljanskih ulicah še vedno precej ljudi, pa so se te s približevanjem 21. uri postopoma izpraznile, je za Odmeve dogajanje v prestolnici povzela novinarka Alenka Bevčič. Zunaj so bili večinoma tisti, ki so se vračali iz služb. Po njenih informacijah omejitev gibanja na prostem nadzira tudi policija. V centru mesta je mogoče opaziti tudi policijske patrulje.

Razmere v Ljubljani uro po razglasitvi policijske ure
V Mariboru protesti zaradi policijske ure

Galerija: T. i. policijska ura v Ljubljani

Premier Janša pozval k streznitvi

Na dogajanje v Mariboru se je že odzval tudi premier Janez Janša, ki je zapisal: "Raste tudi število okužb. Danes že preko 1.100. Streznite se." In nadaljeval: "Vse, ki se norčujejo iz zelo resne situacije #Covid_19, nasprotujejo nujnim ukrepom za zmanjšanje stikov in posledično okužb ter #MSM, ki to razpihujejo, ponovno pozivamo k treznosti in odgovornosti Ogrožate zdravje in življenja. Današnje št. okužb je rekordno. Ukrepi so nujni."

Sorodna novica Slovenija uvaja prvo t. i. policijsko uro po 2. svetovni vojni, toda ali je tak ukrep sploh ustaven?

Kako bo policija omejitev gibanja nadzirala ponoči?

"Policija bo navedeno omejitev nadzirala, poleg drugih pristojnih prekrškovnih organov, z izvajanjem njenih nalog iz izvirne pristojnosti. To pomeni, da bo moštvo, ki je vsak dan na terenu, pri svojih rednih nalogah posvečalo pozornost tudi ukrepom odloka za preprečevanje širjenja novega koronavirusa," je za TV Slovenija Boris Rojs z uprave uniformirane policije pojasnil, da za zdaj ne načrtujejo dodatnih enot policije na terenu, ki bi nadzirale prepoved gibanja v nočnem času oz. policijsko uro.

Izvedli pa bodo po njegovih besedah nekatere predhodno načrtovane poostrene nadzore na izbranih lokacijah. To bo zajemalo tako nadzor prepovedi prehajanja med statističnimi regijami, ki velja že od 16. oktobra, kot prepoved gibanja na prostem po 21. uri do 6. ure zjutraj, ki velja od danes.

Med 21. in 6. uro zjutraj je prepovedano gibanje na prostem. Foto: BoBo
Med 21. in 6. uro zjutraj je prepovedano gibanje na prostem. Foto: BoBo

Nadzor upravičenosti izjem

Za prehajanje med regijami in gibanje v nočnem času sicer velja kar nekaj izjem, kot je na primer prihod na delo in odhod z delovnega mesta. "V prvi vrsti moramo občane pozvati k samoodgovornosti. Torej, naj spoštujejo dobronamernost ukrepov. S seboj imejte pogodbo o zaposlitvi, potni nalog in ostala dokazila, do katerih lahko brez večjih naporov pridete," je odgovoril Rojs. Glede izjem, ki zajemajo na primer svojce, ki potrebujejo našo pomoč, psihično podporo, je dejal, da jih bodo policisti pri svojem delu dosledno preverjali.

Bo danes policija zgolj opozarjala?

"V policiji prisegamo na načelo sorazmernosti kot na enega od načel zakonitosti. Da, v večini primerov lahko danes pričakujemo opozorila, vendar ne morem govoriti za vsak primer posebej. Policist je tisti na kraju, ki bo proučil od primera do primera in ugotovil, ali so izpolnjeni vsi znaki prekrška oz. naklepnost, načrtno protipravno ravnanje, in v skladu s tem izvedel ustrezen ukrep," je odgovoril Rojs.

Pobuda na ustavno sodišče

Sorodna novica Ministrstvo za notranje zadeve: Prehajanje državne meje ni prepovedano, ampak zgolj odsvetovano

S prepovedjo gibanja se Slovenija pridružuje nekaterim evropskim državam, kot sta Francija in Belgija, ki sta že uvedli strožje ukrepe glede omejitve gibanja ljudi. Notranji minister Aleš Hojs je na TV Slovenija pojasnil, da so se za to odločili, ker se je dobršno število okuženih okužilo na zasebnih druženjih, ki so potekala večinoma v večernem oziroma nočnem času.

Nadzor nad upoštevanjem odloka je po ministrovih besedah v pristojnosti ocene policije in inšpektorjev, ki bodo ugotovili, ali je "vaša namera resna ali hočete zgolj kršiti odlok".

Pravnik Andraž Teršek pa je na Facebooku zapisal, da bosta z odvetnikom Damijanom Pavlinom na ustavno sodišče naslovila pobudo za presojo ustavnosti najnovejšega vladnega odloka in določbe 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, ki opredeljuje pristojnosti vlade pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni.

V veljavi omejitev gibanja na prostem
Klicni center za informacije o novem koronavirusu

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom strokovnjakov.

Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro:
na brezplačno telefonsko številko 080 1404,
za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.


! Policija
naproša, da o omejitvah zaradi epidemije ne kličete na 113. To je interventna številka policije, ki je namenjena nujnim klicem. Prav tako je 080 1200 namenjena anonimnim sporočilom za policijo. "V zadnjih urah so policisti resnično preobremenjeni s sprejemanjem klicev z vprašanji o omejitvah. Prosimo vas, da številke 113 s tovrstnimi klici ne obremenjujete. Upoštevajte, da nekdo prav ta trenutek lahko res nujno potrebuje policiste," so zapisali na PU Koper.

Prepovedane prireditve, poroke, verski obredi z verniki

Odlok prepoveduje tudi vse prireditve, maše z verniki, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni obalno-kraški regiji. Prav tako je vlada umaknila do zdaj veljavno pravilo, da lahko prebivalci iz oranžne regije še naprej prehajajo v rdeče regije.

Izjeme za prehajanje med statističnimi regijami:

- prihod na delo in odhod z dela ter izvajanje delovnih nalog,
- opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
- varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov,
- dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,
- dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,
- dostop do storitev za nujne primere,
- dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,
- dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
- izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva.

Izjeme tudi lovci, ko izpolnjujejo zakonsko predpisane naloge

Med izjemami, za katere ne veljajo omejitve zbiranja in gibanja ljudi, so tudi lovci, ki izvajajo zakonsko predpisane naloge na območju svoje lovske družine, če ima ta z državo podpisano koncesijsko pogodbo. Ta izjema pa se ne nanaša na domače ali tuje lovske goste.

Spremembe delovnih časov

Zaradi ukrepa bodo trgovci prilagodili delovni čas in v večini trgovin po novem vrata zaprli pred 21. uro. Mercatorjeve poslovalnice, ki so bile do zdaj odprte dlje, bodo po novem odprte do 20.45. V Tušu bodo poslovalnice, ki so bile do zdaj odprte do 21. ure, od torka zapirali ob 20. uri. S torkom se spreminja tudi delovni čas nakupovalnih središč v upravljanju družbe SES – to so Aleja Ljubljana Šiška, Citypark Ljubljana, Citycenter Celje, Europark Maribor in Center Interspar Vič. Od ponedeljka do petka bodo odprta od 9. do 20. ure, ob sobotah pa od 8. do 20. ure. Izjema so trgovine Interspar, ki bodo vse dni odprte od 8. ure do 20.30. V diskontnem trgovcu Hofer ohranjajo nespremenjen delovni čas trgovin.

Opozicija: Izjemne okoliščine ne smejo biti izgovor za izredne razmere

Po oceni strank LMŠ, SD, Levice in SAB je zaupanje v ukrepe in priporočila zaradi nepremišljenosti in načina sporočanja, "predvsem pa zaradi številnih spornih potez vlade, ki je degradirala stroko, ki med epidemijo napada medije in sodstvo, ki si skuša podrejati družbene podsisteme", na usodno nizki ravni. Vlado pozivajo, da s takimi dejanji takoj preneha.

Kot so zapisali v skupnem sporočilu, izjemne okoliščine ne smejo biti izgovor za izredne razmere. "Vlada je dolžna ukrepe načrtovati in sprejemati tako, da bodo v skladu z ustavo in človekovimi pravicami, sorazmerni in smiselni." Ljudje smo se po njihovih navedbah za uspešno soočenje z epidemijo pripravljeni marsičemu odpovedati in sprejeti drugačen način življenja. "A za to zahtevamo sorazmerne, smiselne in učinkovite ukrepe, ki morajo biti razloženi na sočuten, logičen in preudaren način," so našteli.

Ob tem pa bi, kot so dodali, od vlade pričakovali, da v takih okoliščinah politične boje pusti ob strani, predvsem pa, da krize ne izkorišča za podrejanje družbenih podsistemov ter da v krizi ravna državotvorno in ne razdiralno. Od vlade pričakujejo, da z zgledom pokaže na resnost situacije. Pozivajo, naj nemudoma prekine z izvajanjem politične agende, ki ni namenjena omejevanju epidemije in njenih posledic, ampak celo povečuje napetosti in nezaupanje v družbi.

Urnike pa bodo najverjetneje spreminjali tudi bencinski servisi. S Petrola so sicer sporočili, da za zdaj sprememb obratovanja ne uvajajo, se pa to lahko spremeni v prihodnjih dneh. V OMV-ju bodo morebitne spremembe sproti objavljali na svojih spletnih straneh.

Knjižnice in muzeji še odprti

Med ustanovami, ki v času epidemije ostajajo odprte, so splošne knjižnice, galerije in muzeji. Knjižni sejem in Filmski festival bosta okrnjeno potekala po spletu, Cankarjev dom v Ljubljani je začasno zaprt.

Po 21.00 ne smete na ulico

Na sodišča le po predhodni napovedi

Spremembe bodo tudi pri delovanju sodišč. Ljudje, ki niso vabljeni, lahko na sodišče pridejo le ob predhodni napovedi po e-pošti ali telefonu. To pomeni, da ne bo mogoče tudi na zemljiško knjigo ali vložišče sodišča brez predhodne napovedi. Naroki, seje in zaslišanja, se lahko – če so izpolnjeni tehnični in prostorski pogoji – izvedejo videokonferenčno, sicer pa morajo vsi nositi zaščitno opremo in vzdrževati ustrezno razdaljo. Če naroka ne morejo izvesti na ta način, ga lahko sodišče tudi prekliče. Sodnik pa bo lahko tudi začasno omejil javnost celotne glavne obravnave.

Na počitnice le v svoji regiji

Meja statističnih regij ne bo več mogoče prečkati niti zaradi turističnih rezervacij znotraj države. Še naprej pa je mogoče izkoristiti rezervacije turističnih namestitev v domači statistični regiji.

Med mogočimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom je tudi zaprtje hotelov, vendar se vlada tudi za ta korak še ni odločila. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je za Televizijo Slovenija pojasnil, da hotelov ne zapirajo, ker po njihovih ugotovitvah do zdaj niso predstavljali vira okužb.

Sorodna novica Letalska vozovnica za prehajanje regijske meje ni zadosten dokaz

Poziv vladi k odprtju fitnesov, grozijo stečaji

Sekcija za fitnes, regeneracijo in rekreacijo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Slovenska fitnes iniciativa sta vlado pozvali, naj znova razmisli o omejevanju športne vadbe in zapiranju fitnesov in športnorekreativnih dvoran. Poudarili so, da sta gibanje in športna dejavnost med epidemijo pomembna za krepitev imunskega sistema.

Vlada je z odlokom o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki je začel veljati v soboto, z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa v rdečih regijah prepovedala, v oranžnih pa močno omejila ponujanje storitev v centrih za fitnes in zaprtih športnih objektih. Odlok je še povečal negotovost v panogi fitnesa in rekreacije, so poudarili avtorji javnega pisma, ki so ga naslovili na premierja Janeza Janšo, vlado in medije. "Številni predstavniki dejavnosti smo zaradi stiske, ki se pojavlja med nami, izvajalci različnih športnih dejavnosti, iskreno zaskrbljeni," so navedli.

Navedli so tudi izpad prihodka ob ohranjanju stroškov, kot so najemnine, posojila, razkužila, maske in podobno. Stroški so se nakopičili že v prvem valu epidemije, ponovno zaprtje pa bi težave še povečalo ter pahnilo številne gospodarske subjekte iz dejavnosti v stečaj, so posvarili.

Vlado zato pozivajo k vnovičnemu tehtnemu razmisleku oz. spremembi odloka. Predlagajo njegovo omilitev tako, da bo mogoče ohraniti delujoče gospodarsko okolje športa, posledično pa tudi zdravje prebivalcev. Svojo zahtevo so podprli s peticijo, pod katero so v 12 dneh zbrali 15.000 podpisov. Ker želijo to predati osebno, prosijo za sprejem v sredo opoldne v prostorih državnega zbora.

V frizerskih salonih, večjih od 20 m2, bo lahko več strank

Vlada pa je na dopisni seji spremenila Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, po katerem, je število ljudi v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omejeno na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2. Po danes sprejetem odloku to velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

Številnim centrom za fitnes grozi bankrot, opozarjajo. Foto: Reuters
Številnim centrom za fitnes grozi bankrot, opozarjajo. Foto: Reuters

Športna dejavnost dovoljena za člane istega gospodinjstva

Vlada je sprejela tudi odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti, ki določa, da športna gibalna dejavnost in proces športne vadbe nista dovoljena. Ne glede na to, pa je proces športne vadbe dovoljen športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnem za šport.

Prav tako je športna gibalna dejavnost dovoljena, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, pri individualnih športih ter pri športih z največ šestimi udeleženci, če je pri vadbi mogoče neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju, v individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Zaščitne opreme je dovolj

Ker je vlada z razglasitvijo epidemije aktivirala državni načrt zaščite in reševanja, bodo na pomoč na državni in občinski ravni vskočili tudi pripadniki civilne zaščite. Civilna zaščita ima dva mobilna laboratorija v Ljubljani in Mariboru, reševalce in bolničarje v ekipah Rdečega križa, gasilske enote pa usposobljene za dezinfekcijo. Hkrati bo civilna zaščita podpora pri iskanju občinskih lokacij za namestitev covidnih bolnikov in zagotavljanju kadrov. Zaščitne opreme je, kot trdijo, v nasprotju s prvim valom dovolj, prav tako tudi sredstev za razkuževanje, poroča Radio Slovenija.

Preskrba s hrano med epidemijo po zagotovilih ministrstva ni ogrožena

Preskrba s hrano tudi v drugem valu epidemije covida-19 ne bo motena in ogrožena, zagotavljajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Potrošnikom zato svetujejo, naj ne kopičijo zalog, saj lahko zaradi pretiranega nakupovanja po njihovih besedah pride do tega, da trgovcem ne bo uspelo pravočasno napolniti izpraznjenih polic.