Potovalo je tudi več Francozov in Francozinj. Foto: Reuters
Potovalo je tudi več Francozov in Francozinj. Foto: Reuters

Francoski turizem se po težkih dveh letih, ko je število popotnikov zaradi pandemije covida-19 močno upadlo, počasi znova postavlja na noge. To poletje so za povečan obisk poskrbeli tako domači kot tudi tuji turisti, ki so se dopust odločili izkoristiti za popotovanje po Franciji.

Ministrica za turizem Olivia Gregoire je dejala, da so prvi podatki pokazali, da je bilo letošnje poletje izjemno. Med drugim naj bi se na dopustovanje odpravilo 70 odstotkov Francozov in Francozinj, kar predstavlja okoli 35 milijonov prebivalcev in prebivalk. To je bistveno izboljšanje v primerjavi z lanskimi 60 odstotki.

Podatki za julij in prvo polovico avgusta so pokazali, da se je prihodek na prosto sobo, ki je glavni merilec uspešnosti hotelirske industrije, v primerjavi z letom 2019 povečal za kar 22,2 odstotka. Omenjen prihodek se je vidno povečal v Parizu in na Azurni obali, kamor so se zgrnili predvsem premožni dopustniki iz Združenih držav Amerike in arabskih držav.

Večja uporaba kreditnih kartic

"V Montmartru, kjer je vedno veliko turistov, so naše stranke po večini tujci, lani pa smo večinoma stregli francoskim strankam," je dejal natakar Xavier Sarrasin, ki pa je dodal, da se zadnjih nekaj mesecev tuji turisti vračajo. V francoskih hotelih in restavracijah se je uporaba kreditnih kartic med poletjem v primerjavi s predpandemskim letom 2019 povečala za 10 odstotkov.

Turizem predstavlja okoli osem odstotkov francoskega bruto domačega proizvoda, zagotavlja pa kar dva milijona delovnih mest. Pred tremi leti se je sicer Francija lahko pohvalila z nazivom najbolj obiskane države na svetu – takrat je privabila skoraj 90 milijonov tujih turistov letno. "Želimo ostati prva destinacija na svetu," je še poudarila Gregoire in dodala, da njihov cilj 100 milijonov tujih turistov na leto še vedno ostaja.