Foto: EPA
Foto: EPA

V nadaljevanju letošnjega leta bo Lufthansa zaradi potovalnih omejitev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa zagotovila le 30 odstotkov storitev, ki jih je ponudila lani. Sprva so upali, da bodo imeli do konca leta v pogonu vsaj polovico svojih letal, poročajo tuje tiskovne agencije.

Modeli letal A340-600 bodo ostali na tleh, zato bo morala Lufthansa v tem četrtletju vknjižiti za 1,1 milijarde evrov odpisov. Skupaj naj bi iz flote umaknila 150 letal, po prejšnjih načrtih 100. Prizemljila naj bi tudi vsa letala iz serije A380.

Sorodna novica Lufthansa naj bi ukinila 22.000 delovnih mest

Na začetku leta (pred pandemijo) je bilo pri letalskem prevozniku 138.000 zaposlenih, po zadnjih podatkih jih 128.000 še dela. V družbi niso navedli, koliko dodatnih delovnih mest bodo morali še zapreti, bodo pa na udaru vodstvena delovna mesta. V prvem četrtletju prihodnjega leta naj bi menedžerji zasedali le še eno od zdaj petih delovnih mest.

Lufthansa ima izgube zaradi zmanjšanega obsega medcelinskih poletov in poletov na krajše razdalje, medtem ko obseg tovornega prometa raste.

Letalska družba je med pandemijo, ki je močno prizadela letalski sektor, prejela državno pomoč v vrednosti devetih milijard evrov, Nemčija pa je v zameno prevzela 20-odstotni delež v podjetju, a to reševanje je razjezilo nekatere konkurente v panogi.