Lufthansa bo zmanjšala kapacitete za 42 letal in odpovedala lizinške najemne pogodbe. Foto: Reuters
Lufthansa bo zmanjšala kapacitete za 42 letal in odpovedala lizinške najemne pogodbe. Foto: Reuters

Lufthansa je napovedala zmanjšanje flote za 42 letal. Prekinili bodo tudi vse lizinške pogodbe za najeta letala in tako svoje zmogljivosti v matični družbi zmanjšali za okoli deset odstotkov.

Potrdili so ukinitev hčerinske družbe Germanwings, obenem pa zavrnili trditve, da bo zaposlitev zaradi tega izgubilo 1400 zaposlenih; okoli 500 pilotov in 900 članov kabinskega osebja. Napovedali so takojšnja pogajanja, večina pa naj bi obdržala svoje službe.

Združevanje s hčerinskimi družbami

Že pred izbruhom pandemije novega koronavirusa so sicer v Lufthansi napovedali, da nameravajo združiti vse tri veje letalskih prevozov, kamor ob matični Lufthansi in Germanwingsu sodi tudi Eurowings, ki je v prvi vrsti namenjen potrebam turizma. Eurowings naj bi v zdajšnjem procesu prestrukturiranja izgubil najmanj 13 letal.

V Lufthansi ocenjujejo, da bo trajalo več mesecev, preden se bo stanje v letalskem prometu po pandemiji normaliziralo, zato se morajo novonastalim razmeram prilagoditi. Kratkoročno pa se stanje po ocenah ne bo vrnilo na prejšnjo raven.

Iata: Ogroženih 25 milijonov delovnih mest

To potrjuje tudi vodja Mednarodnega združenja za zračni transport (Iata) Alexandre de Juniac, ki je dejal, da je zaradi trenutnih omejitev v letalskem prometu na svetovni ravni ogroženih kar 25 milijonov delovnih mest – samo v Evropi 5,6 milijona, če se razmere v treh mesecih ne bodo umirile.