Slovenski navijači med včerajšnjo 18. etapo. Foto: Matic Božič/Val 202
Slovenski navijači med včerajšnjo 18. etapo. Foto: Matic Božič/Val 202

Na vrh, kjer bo cilj gorske etape, je tako mogoče priti le še peš. Za obiskovalce iz Slovenije in Avstrije so organizirali brezplačne avtobusne prevoze z urejenih parkirišč, za več informacij je na voljo tudi mobilna aplikacija.

Slovenski kolesarski navdušenci bodo lahko avtomobile parkirali že v Planici ali v bližini Rabeljskega jezera in se do Trbiža odpeljali z brezplačnimi avtobusi. Ti bodo vozili tudi do vznožja vzpenjače in Ovčje vasi, kjer se začne vzpon na 1766 metrov visoke Višarje.

Navijači bodo lahko kolesarje spodbujali na ravninskem delu proge. Na najtežjem, strmem delu bo gledalcem dostop omogočen zgolj prvi in zadnji kilometer in pol pred ciljem. Član organizacijskega odbora etape v Trbižu Paolo Urbani je za Radio Slovenija povedal: "Zaradi varnostnih razlogov, tako v skrbi za tekmovalce kot gledalce. Vzponi so ponekod nedostopni in izredno strmi, kar zlahka privede do nesreč."

Sorodna novica Kako na ogled vožnje na čas na Višarjah?

Gorsko vožnjo na čas bo mogoče spremljati tudi na petih velikih ekranih, razvrščenih od starta pa do cilja. Na Višarjah, kjer so ob vrhuncu sezone do zdaj prešteli največ pet tisoč obiskovalcev, v soboto pričakujejo 15.000 ljudi.

Jure Prešeren iz gostišča Al Convento je povedal: "Višarje še nikoli niso doživele kaj takega. Mislim, da bodo šle Višarje v cel svet. Vremenska napoved je dobra, tako da bodo tudi slike lepe in to bo velik zagon za Višarje."

Organizatorji obiskovalce, ki se bodo podali na Višarje, opozarjajo na ustrezno opremo za visokogorje in skrb za edinstveno naravno ter kulturno znamenitost.

Start prvega kolesarja je predviden ob 11.30. V povprečju naj bi za peklenski kronometer potrebovali 40 minut. Favorite na cilju pričakujejo po 17. uri.

Informacije o zasedenosti parkirišč, avtobusnih prevozih, okrepčevalnicah in točkah prve pomoči ponuja štirijezična mobilna aplikacija Tarvisio.

Giro: Vse, kar morate vedeti ob obisku Višarij