Država in reka Alabama sta dobili ime po ameriškem domorodskem plemenu, ki je nekoč prebivalo na tem območju. Foto:
Država in reka Alabama sta dobili ime po ameriškem domorodskem plemenu, ki je nekoč prebivalo na tem območju. Foto:

V (recesijskih) časih ugodnih letalskih vozovnic in šibkega dolarja so ZDA postale prava turistična meka. Čez lužo se te dni odpravljajo tudi številni Slovenci. Odločili smo se, da vam v času množičnih turističnih preseljevanj čez lužo na kratko predstavimo izvor "vzdevkov" vseh 50 zveznih držav ZDA. Gremo lepo po abecedi in začenjamo z Alabamo, "državo strnadov", ki je vzdevek dobila med ameriško državljansko vojno.

"Strnad, strnad, detel, detel!"
Na rokavih, ovratnikih in razporkih uniform mladih konjenikov iz Huntsvilla so se namreč svetili kosi svetleče rumenega blaga, kar je vojake neke druge čete spomnilo na strnade, ptiče z rumenimi trebuhi, in v pozdrav so zaklicali: "Strnad, strnad, detel, detel!" Odtlej so vojake iz Huntsvilla klicali "četa strnadov" in izraz se je kmalu razširil na takratno vojsko konfederacije južnih držav Severne Amerike in državo.

Alabama ima danes nekaj več kot 4,6 milijona prebivalcev, največ jih prebiva v Birminghamu. Prestolnica države, ki meji na zvezne države Tennessee, Georgio, Florido in Misisipi, je Montgomery. Poleg vzdevka država strnada (strnad je tudi uradni državni ptič) je Alabama znana tudi kot "srce Dixieja" (izraz Dixie označuje južne države ZDA). Državno drevo je dolgolista pinija, državna cvetlica pa kamelija.