Vrvež New Yorka. Foto: EPA
Vrvež New Yorka. Foto: EPA
Newyorški rumeni taksiji - redni uporabniki nestrpnega hupanja. Foto: EPA

Nihče ne bi vedel, da je uporaba hup v New Yorku večinoma prepovedana. Zakon določa, da bo vsak voznik, ki po nepotrebnem pritisne na hupo, kaznovan s 350 dolarji kazni.

Toda, kot piše New York Times, so mestne oblasti kljub še vedno veljavnemu zakonu zdaj pripravljene priznati poraz, saj bo newyorški oddelek za promet po 25 letih do konca leta odstranil vse znake z napisom "Ne trobi". Oblasti pravijo, da se hočejo znebiti prometnih znakov, ki so sistematično prezrti.
"Na newyorških ulicah je 1,3 milijona znakov - to je dovolj, da bi vsak prebivalec Bronxa dobil svojega," je zapisal oddelek za promet, katerega številke kažejo, da so pritožbe na brezplačno telefonsko številko nad nepotrebnim hupanjem od leta 2008 upadle za več kot 60 odstotkov. "Prvič v novejši zgodovini bomo sistematično posodobili naše ulice in odstranili znake, ki ne delujejo, in izboljšali znake, ki jih dejansko potrebujemo. Čeprav znaki s prepovedjo hupanja obstajajo že desetletja, ne kaže, da imajo kakršno koli korist, razen da še dodatno zavzemajo prostor."

"Del ustroja in kulture mesta"
A kritiki berejo med vrsticami in pravijo, da mesto s to odločitvijo sporoča, da se je vdalo. Še oktobra so dobili ostro opozorilo o omejevanju hupanja vozniki taksijev, ki jih številni Newyorčani krivijo za nenehno pritiskanje na hupo, čeprav tudi sami niso kaj dosti bolj nedolžni.
Potem ko naj bi nekega prebivalca nenehen trušč popolnoma obnorel, je David Yassky, vodja mestnega odbora za taksije in limuzine, poslal SMS 13.000 newyorškim voznikom taksijev, v katerem jim je položil na srce, da je "hupanje nezakonito, razen če opozarjate na neposredno nevarnost".

Apologet hupanju Ameriške avtomobilske zveze (AAA) je bolj romantičen: "Pritiskanje na hupo je življenjsko dejstvo, del ustroja in kulture mesta." Predstavnik AAA-ja Robert Sinclair jr. pa je za New York Times povedal, da "če ne bi bilo hupanja, bi se ljudje spraševali, kaj je narobe".