Ena izmed znamenitosti Bolivije je zagotovo kokainski turizem. Foto:
Ena izmed znamenitosti Bolivije je zagotovo kokainski turizem. Foto:
Bolivija
Proizvodnja kokaina v Boliviji vsako leto raste, v državo se seli tudi iz Kolumbije. Foto: EPA
Kokain
Beli prašek je droga, najbolj priljubljena med številnimi uporabniki po vsem svetu. Foto: EPA

Po svetu sem potoval devet mesecev in lahko rečem, da je La Paz najbolj noro mesto, bar Route 36 pa najboljši bar, kar sem jih obiskal.

Popotnik na svojem blogu
La Paz
Kokainski turizem je La Paz dvignil med najbolj priljubljene turistične destinacije.

Bolivijska prestolnica La Paz, ki leži na 3.900 metrih nadmorske višine, je postala dom najbolj slavnega in najbolj priljubljenega bara v vsej Južni Ameriki, bara Route 36, prvega lokala na svetu, kjer ti ob pijači postrežejo tudi kokain. Route 36 je La Paz spremenil v najbolj priljubljeno točko tako imenovanega kokainskega turizma, ki privablja turiste z vsega sveta. V baru se vsak dan gnete množica popotnikov, ki so se odločili, da bodo izkusili vse, kar jim ima ponudili Južna Amerika. Kot vse kaže, je med glavnimi znamenitostmi tudi kokain.

Natakarji navajeni vsega hudega
Natakarji, potem ko sprejmejo naročila, gostom predstavijo tudi glavno ponudbo, kokain. Spravljenega imajo v črni škatlici za CD, ob izbrani količini belega praška pa gostje dobijo tudi osemcentimetrske slamice. Na vsaki mizi je vedno tudi steklenica vode, ki je gostom ni treba plačati. Kot je eden izmed natakarjev povedal za britanski Guardian, so že vsega navajeni. "Nekoč je prišla skupina Avstralcev, ki so tukaj ostali štiri dni. Spali so v izmenah, bar pa so zapustili le, ko so morali na bankomat," je povedal natakar Roberto, ki v baru Route 36 dela že pol leta.

"Vsi poznajo Route 36," je za Guardian povedal eden izmed popotnikov. "Moj prijatelj je Bolivijo obiskal lani in nato vsem razglašal, da je Route 36 najboljši bar v vsej Južni Ameriki," je še dodal in povedal, da je bila dobra reklama eden izmed razlogov, da je bar obiskal tudi sam.

Bar vsako leto obišče na tisoče turistov
Čeprav je kokain v Boliviji prepovedan, se Route 36 hitro razvija v obvezno postojanko za tisoče turistov, ki se vračajo vsako leto in preizkušajo kokain, ki slovi po svoji cenovni dostopnosti (gram dobite za 15 evrov) in čistosti. Tudi ozračje v baru je izjemno mirno, saj se nikomur ni treba bati, da bi ga prijeli. Med domačini in turisti se je namreč razširil glas, da je lastnik bara podkupil prave ljudi, kar je zagotovilo za to, da organi pregona v bar ne bodo vstopili.

Bar Route 36 pa nikoli ne obstane dalj časa na isti lokaciji, saj prebivalce moti, da je bar odprt pozno v noč, poleg tega pa jim ni všeč tudi to, da strežejo kokain. V Guardianu so zapisali, da so v baru lahko srečni, če lahko na eni lokaciji ostanejo tri mesece, lahko pa se zgodi tudi, da se morajo preseliti že po dveh tednih. "En dan je v enem okrožju, naslednji dan pa že v drugem. Route 36 je zagotovo najbolj priljubljen bar med mlajšimi popotniki, so pa v La Pazu tudi drugi bari, kjer strežejo kokain. Ker pa Route 36 tako pogosto zamenjuje lokacije, je skoraj nemogoče prešteti vse "kokainske bare"," je za Guardian povedal eden izmed bolivijskih novinarjev.

Kokainski turizem v Boliviji cveti
Nova moda t. i. "kokainskega turizma" v Boliviji cveti zaradi korupcije, ki prežema bolivijske javne službe, zaradi odnosa "v La Pazu lahko počneš kar koli", in predsednika Eva Moralesa, ki tudi sam goji kokine liste, poleg tega pa je velik podpornik pridelovalcev koke in je iz države izgnal ameriško agencijo za nadzor nad drogami. Čeprav je obljubil, da se bo bojeval proti naraščujoči pproizvodnji kokaina v državi, pa so to bile le prazne obljube. Pred kratkim so namreč na vzhodu Bolivije odkrili največji proizvodni obrat, kjer lahko na dan proizvedejo do 100 kilogramov kokaina. Tovarna je sicer v rokah Kolumbijcev, a je dokaz, da je Bolivija država, kjer delujejo najbolj sodobni laboratoriji za proizvodnjo belega praška.

Nikjer v Južni Ameriki proizvodnja kokaina ne narašča tako hitro kot v Boliviji. Poročila Združenih narodov kažejo, da je proizvodnja kokaina v Kolumbiji lani padla za 28 odstotkov, medtem ko je v Boliviji narasla za več kot 10 odstotkov. Eden izmed razlogov, da je proizvodnja kokaina v Boliviji narasla, je tudi ta, da so ameriške in kolumbijske oblasti močno pritisnile na preprodajalce kokaina v Kolumbiji, zato proizvodnjo selijo v sosednje države, predvsem v Bolivijo, kjer je teren za proizvodnjo in preprodajo kokaina zelo ustrezen. Pri Guardianu so zapisali, da bi bilo ustaviti kokainski turizem v La Pazu tako težko, kot preprečiti Američanom zlorabo alkohola.

Po svetu sem potoval devet mesecev in lahko rečem, da je La Paz najbolj noro mesto, bar Route 36 pa najboljši bar, kar sem jih obiskal.

Popotnik na svojem blogu