Pravoslavni verniki verjamejo, da jih bo kopanje v mrzli vodi ozdravilo. Foto: EPA
Pravoslavni verniki verjamejo, da jih bo kopanje v mrzli vodi ozdravilo. Foto: EPA

Pravoslavci verjamejo, da ima voda, ki jo je ob svetih treh kraljih blagoslovil duhovnik, čudežno moč. Kopanje v ledeni vodi ni obvezno, je pa med verniki zelo priljubljeno. Patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril je v ponedeljek med obiskom v Kazahstanu dejal, da voda, blagoslovljena na svete tri kralje, "nikoli ne postane postana, bolni, ki se jo dotaknejo, ozdravijo, zli duhovi so izgnani, ljudje pa dobijo moč".

30.000 ljudi v ledeni vodi, drugi v cerkvah
Samo v Moskvi se je kopanja v zaledenelih rekah in jezerih, v katere so zvrtali luknje, udeležilo približno 30.000 ljudi. Za varnost je po podatkih ministrstva za izredne razmere skrbelo več kot 200 reševalcev, živo srebro pa se je spustilo kar na minus 25 stopinj Celzija.

Po anketi agencije za raziskave javnega mnenja Levada Center je kopanje na svete tri kralje načrtovalo šest odstotkov Rusov, 48 odstotkov pa se jih je odločilo za bolj zmerno praznovanje - obisk cerkve.

Sveti trije kralji so se poklonili Jezusu
Sveti trije kralji je praznik, ki se vsako leto praznuje v spomin prihoda treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja, ki so se prišli poklonit novorojenemu Jezusu. Katoličani svete tri kralje praznujejo 6. januarja, pravoslavni verniki pa dva tedna pozneje.