Praznični sejem v Budimpešti stoji na trgu Vörösmarty in traja od 15. novembra do 31. decembra. Foto: EPA
Praznični sejem v Budimpešti stoji na trgu Vörösmarty in traja od 15. novembra do 31. decembra. Foto: EPA
München
Münchenski sejem slovi po vsem svetu. Foto: EPA

Britanci so primerjali cene prenočevanja ter hrane in pijače v 12 evropskih mestih v prazničnem obdobju. Mimogrede, Ljubljane niso vključili. Kam se je najceneje odpraviti med stojnice, da bo utrip tak, kot mora biti, ob tem pa ne boste zapravili vsega denarja? Če je to vaš cilj, potem kompas naravnajte proti madžarski prestolnici.

Potovalna agencija britanske pošte je izračunala, da vas bo tridnevno bivanje z dvema prenočitvama za dva človeka v Budimpešti v začetku decembra "olajšalo" za 630 evrov - najmanj izmed vseh 12 evropskih mest, ki slovijo po svojim božičnih sejmih. V to ceno so všteti dve večerji z vinom, kava, vsi prigrizki in pijača, dve prenočitvi v hotelu nižje kategorije z zajtrkom ter stroški letalskega prevoza. Glede na to, da se Slovenci v Budimpešto najpogosteje odpravimo z avtomobilom, se za nas ta znesek lahko precej zniža.

Talin se je močno podražil
A ostanimo pri britanski raziskavi. Budimpešti sledi latvijska prestolnica Riga, ki ponuja za predpražični konec tedna oddih za dva za okoli 640 evrov, sledi pa francoski Lille, v katerem bosta dva Britanca za vse stroške za hrano in pijačo, namestitev in prevoz za konec tedna odštela 840 evrov. Lanski zmagovalec, estonska prestolnica Talin, je občutno padla, saj se letos uvršča komaj na osmo mesto. Razlog so kar 59-odstotno povišanje cen na sejmu ter višji stroški za hrano in pijačo.

Na četrto mesto se je uvrstil Bruselj, na peto pa očarljiva Praga. Ne glede na ceno prevoza pa so najbolj navite cene v avstrijskih, nemških in švicarskih mestih - za primerjavo, oddih za konec tedna v praznično okrašenem Münchnu stane skoraj dvakrat toliko kot tridnevno bivanje v Budimpešti. Glavni razlog je predvsem zasoljena cena namestitve, medtem ko je v Köbenhavnu in Baslu veliko denarja - več kot v drugih mestih, treba odšteti za hrano in pijačo.