Le kdo ne mara pice, testenin in drugih italijanskih specialitet? Foto: Reuters
Le kdo ne mara pice, testenin in drugih italijanskih specialitet? Foto: Reuters
Selekcija japonskih dobrot: od sušija, prek okonomiyakija do juh z nudlji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Da prvi dve mesti zasedata gastronomski zibki Italija in Francija, ni presenetljivo, velja pa omeniti, da azijski trg naglo dohiteva evropskega. Na tretje mesto se je tako uvrstila dežela sušija, Japonska, mesto nižje pa Kitajska. Obe državi sta s svojo prepoznavno hrano močno zastopani po vsem svetu.
"Japonsko kulinariko obravnavajo kot izvrsten primer zdrave hrane in v vsaki multikulturni prestolnici boste našli vrsto japonskih restavracij," je povedala Alison Couper iz Hotels.com. "Dejstvo, da je premagala bolj tradicionalne dopustniške jedi, kakršni sta tapas in buritos, priča o svetovnem slovesu japonskih šefov."

Na lestvici prvih 10 so poleg japonske in kitajske pristale tudi druge azijske kuhinje, vključno s tajsko, tajvansko in indijsko.

V raziskavi je sodelovalo 27.000 svetovnih popotnikov.

Seznam kulinarike, ki jo imajo radi mednarodni popotniki:
1. Italijanska (32 odstotkov)
2. Francoska (24 odstotkov)
3. Japonska (18 odstotkov)
4. Kitajska (13 odstotkov)
5. Španska (11 odstotkov)
6. Ameriška (10 odstotkov)
7. Mehiška (8 odstotkov)
7. Tajska (8 odstotkov)
9. Indijska (5 odstotkov)
9. Tajvanska (5 odstotkov)

Najljubše nacionalne jedi?
Avtorji raziskave so popotnike ob tem vprašali tudi, naj predlagajo svoje najljubše jedi iz lastnih držav. Japonci so, ne ravno presenetljivo, predlagali suši, sledijo tempura (ocvrta zelenjava, morska hrana in druge jedi), ramen (juha z rezanci), japonska soba (ajdovi rezanci) in okonomijaki (nekakšna omleta).
Američani pa po drugi strani prisegajo na žar, hamburgerje in ocvrt krompirček, ocvrt piščanec, jabolčno pito in piščančje perutničke. Ne ravno način za rušenje stereotipov o Američanih.