Golo pohodništvo je priljubljena prostočasna dejavnost tudi v Nemčiji (na fotografiji) in Avstriji. Foto: EPA
Golo pohodništvo je priljubljena prostočasna dejavnost tudi v Nemčiji (na fotografiji) in Avstriji. Foto: EPA
Se vam takšen prizor zdi nemoteč ali nespodoben? Foto: EPA

Zvezno sodišče je zavrnilo pritožbo moškega, ki so ga oglobili, ker se je gol sprehodil mimo območja, namenjenega družinskim piknikom. Kot so odločili sodniki, imajo oblasti kantona Appenzell pravico, da izvajajo zakon o javni spodobnosti. Prepoved golega pohodništva naj bi bila le manjša omejitev osebne svobode.

Goli pohodnik vznemiril družino na pikniku
Švica sicer nima zakona, ki bi prepovedoval javno goloto, ima pa zakon, s katerim naj bi zajezili nespodobno obnašanje v javnosti. Omenjeni možak je dobil za 100 švicarskih frankov kazni, potem ko se je gol sprehodil mimo družine z malimi otroki, ki so piknikovali na območju, namenjenem tej dejavnosti, in kjer stoji tudi krščanski center za rehabilitacijo odvisnikov od mamil. S tem naj bi kršil običaje spodobnosti, so na sodišču zapisali v izjavi.

Golo pohodništvo je v Švici zadnja leta dobivalo vse več privržencev, ki so se brez ene same krpice na telesu vse bolj množično odpravljali v gore, a je kanton Appenzell, kamor je številne med njimi vodila pot, precej konzervativen - ženske so tam dobile volilno pravico šele leta 1990.

Nova odločba o prepovedi golega pohodništva se nanaša na celo državo. Se bodo zdaj ljubitelji tovrstnega preživljanja prostega časa usmerili kam drugam? Priljubljeno je tudi v Nemčiji in Avstriji ...