Alejandro Robaina je legenda kubanske tobačne industrije, zato ni manjkal na festivalu. Foto: Reuters
Alejandro Robaina je legenda kubanske tobačne industrije, zato ni manjkal na festivalu. Foto: Reuters
Na desetem Festivalu del Habano so predstavili tudi prestižno znamko cohiba. Foto: Reuters

Kubanske cigare slovijo kot najbolj kakovostne na svetu, postale so obvezni spominek ob obisku te dežele. Kljub opozorilom zdravnikov in vse strožjim kadilskim zakonom je po vsem svetu na leto prodanih kar okoli 400 milijonov na roko zvitih cigar. Po podatkih kubanske državne tobačne družbe Habanos se je lani prodaja povečala za sedem odstotkov na 402 milijona dolarjev.

Na enotedenskem festivalu ni smel manjkati največji kubanski proizvajalec tobaka Alejandro Robaina, ki v svojih nasadih vzgaja najbolj kakovostne liste tobaka.

Kubanski monopol nad trgom
Kubanske cigare predstavljajo 80 odstotkov svetovnega trga, pri čemer so ZDA zaradi embarga na kubanske proizvode vse od leta 1962 izvzete. Španci, Francozi, Nemci, Švicarji in domačini so bili tudi v letu 2007 največji porabniki "kubank", medtem ko je prodaja v Kanadi zaradi strožje kadilske zakonodaje padla za sedem odstotkov.

Okus tobaka je odvisen od podnebja - vlažno mora biti in toplo - in od vrste tal. Najbolj znani nasadi na Kubi so v pokrajini Pinar del Rio.

Najbolje prodajana blagovna znamka je še vedno Montecristo, vse bolj pa se povečuje tudi prodaja sicer najbolj drage blagovne znamke Cohiba, ki je narejena iz dveh vrst tobačnih listov in podvržena posebni fermentaciji.

Cohiba dolgo rezervirana le za elito
Cohibo je sprva kadil le takratni kubanski voditelj Fidel Castro in drugi kubanski politiki, ker pa so mu zdravniki že pred leti odsvetovali kajenje cigar, so cohibe začeli prodajati tudi v prosti prodaji. Fidel se je kajenju odpovedal leta 1986, od takrat pa vztraja, da je tobak strup, škatle cigar pa darila le za najhujše sovražnike.

A. P.