Ekskluzivno pravico do granita z Aisle Craig ima družba Kays of Scotland. Foto: Kays of Scotland
Ekskluzivno pravico do granita z Aisle Craig ima družba Kays of Scotland. Foto: Kays of Scotland
Slika Aisle Craig iz 19. stoletja. Foto: Wikipedia

Kamne za krling izdelujejo iz redkega granita, ki ga najdemo zgolj in samo na škotskem otoku Ailsa Craig, ki tudi sam spominja na ogromen kamen za krling.
Danes nenaseljeni otok, velik komaj slab kvadratni kilometer in visok 338 metrov, leži 16 kilometrov zahodno od škotske obale in je vulkanskega izvora.
V 16. stoletju, med škotsko reformacijo, je bil Ailsa Craig, znan tudi kot Paddy's Milestone, zatočišče za katolike, v tistem času pa je tudi zrasel obrambni grad, ki ga je na vzhodni strani otoka zgradil Hamiltonov klan kot zaščito pred španskim kraljem Felipejem II. Utrdba je poleg svetilnika danes edina še stoječa stavba na otoku.

Otok na prodaj
Leta 1597 je Ailso Craig prevzel katoliški podpornik Hugh Barclay, ki je otok nameraval uporabljati kot postajališče med špansko invazijo, ki je na Škotskem ponovno utrdila katoliško vero. Barclayja je odkril protestantski duhovnik Andrew Knox, zato je Barclay skušal pobegniti in pri tem utonil.

V 18. in 19. stoletju so otok uporabljali kot zapor, odkar so leta 1990 svetilnik avtomatizirali, pa je Ailsa Craig popolnoma nenaseljen in je danes raj za ptice, kjer najdemo večje jate belih morskih vran in njork. Mimogrede - v 18. stoletju so tu pripravljali vsakoletni lov na bele morske vrane, katerih meso je takrat veljalo za veliko specialiteto.

Od maja 2011 je otok na prodaj, a, kot kaže, povpraševanja kaj veliko ni, saj je aktualni lastnik marca lani ceno z izklicnih 2.500.000 funtov zmanjšal na 1.500.000.

Glavni dobavitelj kamnov za krling
Otok zaradi svojega vulkanskega nastanka in geološke sestave spominja na druge otoke Škotske in severne Anglije, a ima granit z Ailse Craig neobičajno kompozicijo kristalov, zaradi česar je na pogled precej drugačen od drugih vrst granita in izjemno trden. Prav zaradi teh lastnosti je otoški granit, znan kot ailsit, postal idealen za izdelavo kamnov za krling.
Kamnolom so tu odprli že sredi 19. stoletja, danes pa miniranje na Craigu ni več dovoljeno, zato družba Kays of Scotland kamne izdeluje iz prostih granitnih kamnov, najdenih po otoku. Med 60 in 70 odstotkov vseh kamnov za krling je izdelanih prav iz granita s Craiga, preostanek jih pride iz kamnoloma Trefor v Walesu.

Zaloga do 2020
Na Ailsi Craig najdemo tri vrste granita za krling, "Blue Hone" (modri brus), "Ailsa Craig Common Green" (navadni zeleni) in "Red Hone" (rdeči brus). Modri brus ima izredno nizko vpijanje vode, kar preprečuje razpadanje kamna, medtem ko sta navadni zeleni in rdeči brus manj kakovostna. V preteklosti so večino kamnov za krling izdelovali iz modrega brusa, a ga je zaradi prepovedi miniranja danes zelo težko dobiti.

Ekskluzivno pravico za izdelavo kamnov za krling iz otoškega granita ima že od leta 1851 zgoraj omenjena družba Kays of Scotland, zadnjo "žetev" pa so po 11-letnem premoru opravili lani. Pobrali so 2.000 ton granita, kar naj bi zadostovalo za naročila do najmanj leta 2020.

Vse, ki si želijo obiskati otok, tja prepeljejo s turističnimi turami - večina jih pride opazovat ptice, kar nekaj pa je tudi takih, ki si želijo videti, od kod prihajajo kamni za krling, ki je uradni olimpijski šport od leta 1998.