Bi pustili, da steče po vašem grlu vino, ki vsebuje žolč kobre? Foto:
Bi pustili, da steče po vašem grlu vino, ki vsebuje žolč kobre? Foto:

Na spletni strani Travel & Leisure so zbrali nekaj najbolj nenavadnih pijač, kar si jih je izmislil "pisani človeški rod". A opozarjamo vas, da so nekatere - že fotografije, kaj šele same pijače -, le za ljudi z res dobrimi in vzdržljivimi želodci.

Pojdimo po vrsti: spoznali boste pivo z okusom po pici, vino s kačjim žolčem, penečo vodko, chicho ali koruzno pivo, kuščarjevo vino, ruski kvas, japonski yogurito, mešanico piva in kave, italijanski cynar in mehiški mezcal, v katerem ne sme manjkati črv. Pa ... na zdravje!

Ste med potovanjem po svetu tudi vi spoznali kakšen nenavaden recept? Zaupajte nam ga v komentarjih pod novico!

A. P.

Popotnik bo v restavracijah v Illinoisu, Indiani, Wisconsinu in Pensilvaniji v ZDA lahko postrežen s pivom z okusom pice. Za kaj gre? Leta 2006 sta ameriška zakonca Seefurth prišla na idejo, da bi ustvarila pivo, ki bi po okusu posnemal znamenito italijansko pico. Tako je bilo rojeno 'pica-pivo', ki vsebuje oluščena pšenična zrna, česen, origano, paradižnik in baziliko. Brez grižljaja pice ob takšnem pivu seveda ne bo šlo. Če vam ne prej postalo slabo zaradi piva ...
V Vietnamu velja za specialiteto vino, ki ga je mogoče dobiti v steklenici, v kateri je zvita kobra. V restavracijah pa vam ga natakar pripravi pred vami: živi kobri odpre žolčnik in žolč, ki steče iz njega, 'zalije' z riževim vinom. Zelenkasto pijačo običajno postrežejo kot aperitiv. Pijača naj bi pri moških spodbujala spolno moč in imela tudi zdravilne učinke.
Britanci so se domislili vodke z dodatkom ogljikovega dioksida. Tako nastane peneča vodka, imenovana vodka O2. Natančen recept je skrivnost.
V 'čičerijah' v Limi, Cuzcu in samotnih kmetijah v Andih v Peruju vas domačini postrežejo s pijačo chicha. To je pijača, ki so jo nekoč za svoje obrede in praznovanja uporabljali Inki, danes pa tradicijo nadaljujejo Perujci. Chicho oziroma koruzno pivo še vedno pripravljajo na tradicionalni način - kmetice v Andih prežvečijo koruzo in jo nato pljunijo v lončene posode s toplo vodo, kjer vse skupaj zavre. Rezultat je mlečno rumena tekočina. Poleg koruze uporabljajo tudi prežvečeni ananas, juko ali smokve.
Na Kitajskem je mogoče dobiti kuščarjevo vino, v kitajščini imenovano hejie jiu. Kitajci verjamejo, da ima takšno vino veliko zdravilnih učinkov. Kuščar, po navadi je to gekon, sicer pa bolj ko je strupen, boljše je, mora v steklenici z riževim vinom stati od deset dni do enega leta. Stekleni pogled plazilca naj bi po kitajskem verovanju odganjal raka, vnetje sklepov in čire. To je ena najmočnejših alikoholnih pijač na Kitajskem.
Poleti se lahko domačini in tujci pri uličnih prodajalcih po vsej Rusiji osvežijo s kvasom, poletno pijačo, izdelano iz fermentiranih kosov postanega črnega ali rženega kruha. Pijačo včasih oplemenitijo z meto, gozdnimi sadeži ali rozinami. Gre za pijačo, ki je v državi razširjena tako kot vodka. Poznajo jo že stoletja, pili so jo tako kmetje in plemiči. Običajno vam jo postrežejo v vrčkih, podobno kot pivo.
V lokalih, restavracijah in blagovnicah na Japonskem je mogoče dobiti yogurito - gosto, sladko pijačo, narejeno na podlagi jogurta, ki mu je dodan pomarančni ali ananasov sok. Zanimivo je, da ga izdelujejo na Nizozemskem, polnijo pa v Franciji, a namenjena je izključno japonskemu trgu. Pijejo ga predvsem tisti, ki jim ni vseeno za zdravje. Pa vendar je polna umetnih snovi. Ali kot je dejal predstavnik podjetja, ki izdeluje yogurito: 'Yogurito vsebuje jogurt in ima okus po jogurtu, pa vendar ni jogurt. Ni ravno zdrav ...'
Havajska pogruntavščina pa je mešanica kave in piva, ki združuje dve substanci - alkohol in kofein. Po decilitru ali dveh kavnega piva zagotovo ne boste zaspali ...
Cynar slovenskemu ušesu ni tako tuje ime, saj izvira iz sosednje Italije, proizvaja ga podjetje Campari. V oglasih iz 60. let so potrošnike prepričevali, da ta aperitiv pomaga v boju proti stresu modernega življenja, še danes pa trdijo, da ima zdravilne učinke. Osnova cynarja so artičoke, ki jim je dodanih 13 zdravilnih rastilin.
In še mezcal, ki izvira iz mehiške pokrajine Oaxaca. Podobno kot tekilo ga destilirajo iz zavrete snovi, ki jo izločajo kaktusi agave. Izredno priljubljen je postal v 40. letih 20. stoletja, potem ko so se Mehičani domislili, da bi v steklenico dodali posušenega črva.