Balkanski stereotipi so se utrdili že v času Jugoslavije. Foto: Reuters
Balkanski stereotipi so se utrdili že v času Jugoslavije. Foto: Reuters
Marcus Pessoa na svojem blogu zbira stereotipe o posameznih državah. Foto: Nationalstereotypes.com

Tako spletna enciklopedija Wikipedia o nacionalnih stereotipih. In še: "Včasih lahko države promovirajo nacionalne stereotipe o sebi, da bi tako v državljanih vzbudila domoljubna čustva, denimo v vojnah."

Za balkanske države je stereotipov ogromno. Nekakšen pregled najbolj razširjenih in ustaljenih o zahodnem Balkanu je zbral Marcus Pessoa, v Italiji živeči Brazilec, ki se ukvarja prav s tujimi kulturami in stereotipi.
Od Jugoslavije do današnjih držav
- Jugoslavija: Ognjevita neodvisna država, v kateri je razhod s Sovjetsko zvezo leta 1948 spodbudil gospodarski razvoj in pripeljal do najbolj spontanega življenjskega sloga v Vzhodni Evropi.
- Črnogorci: Leni ljudje z bujnimi brki, ki živijo visoko v gorah in so vedno zaspani.
- Bosanci: Ne ravno najbolj inteligentni ljudje delavskega razreda. Bosanski muslimani so zabavni in gostoljubni, a preprosti in ne ravno bistri. Znani so tudi kot trgovci in preprodajalci.
- Slovenci: Prijetni, civilizirani, zadržani, preprosti, vljudni in skromni. Po drugi strani pa tudi skopuški, nezaupljivi, nerodni in šleve, a dobri poslovneži (zelo podobno stereotipom, ki veljajo za Žide).
- Hrvati: Vedno skušajo biti kot Slovenci, a jim nikdar ne uspe in so nazadnje vedno bolj podobni Srbom. So kultivirani in dobri športniki, a ti radi zarinejo nož v hrbet in so agresivni.
- Srbi: Srbi mislijo, da je vse, kar jih obkroža, njihovo in da se svet vrti okoli njih. So pogumni in agresivni, a izredno slabi pri vojskovanju. Radi imajo turbofolk.
- Makedonci: Preprosti ljudje, ki imajo radi glasbo, a vedno kradejo grško zgodovino.
- kosovski Albanci: Ali lastniki pekarn ali kriminalci. Imajo veliko otrok.
Mimogrede, Pessoa je svoj izbor podkrepil še z videom - izsekom oddaje As ti tud not padu?! -, v katerem sta Jurij Zrnec in Lado Bizovičar raziskovala balkanske stereotipe.