Kuharji med pripravo delikates. Foto: Reuters
Kuharji med pripravo delikates. Foto: Reuters
Pogled v notranjost podzemne restavracije. Foto: Reuters

V južnem finskem mestu Lohja se je namreč 80 metrov pod zemljo, na dnu nekdanjega rudnika Tytyri te dni odprla restavracija Muru.

Nenavaden lokal je navdahnil moderni urbani trend ad hoc postavljenih "pop-up" restavracij, pri katerem kuharski mojstri zavzamejo nepričakovane, navadno zapuščene lokacije in tam priredijo gurmansko pojedino za družabno smetano. Muruju bi sicer glede na lokacijo pravzaprav bolj kot opis "pop-up" ustrezal "pop-down.

Gostje, ki obiščejo Muru, se bodo lahko mastili z jedilnikom iz štirih hodov, na katerem so se med drugim znašli v pernodu (žgana pijača iz janeža, op. a.) flambirani polži z rižoto iz sladkega janeža.

Od lososa do teletine
Čeprav podzemlje ni poceni - po osebi boste odšteli 125 evrov -, bodo pravi gurmani restavracijo cenili, saj lahko tam okušajo še prekajenega angleškega lososa v limonovem olju, telečjo pečenko in goveji zrezek v zeliščni omaki. "Glavna tema jedilnika je bila elementarna Zemlja," razlaga lastnik restavracije Timo Linnanmaki.

In če se vam obedovanje pod zemljo še ne zdi dovolj posebno, se lahko podate še nadaljnjih 350 metrov pod zemljo. Kot piše Daily Mail, rudnik trenutno kot laboratorij uporablja izdelovalec dvigal Kone. In obiskovalci se lahko s čeladami in fluorescentnimi jaknami podajo v glavni jašek.

Restavracija Muru se je v sklopu helsinške Svetovne prestolnice dizajna 2012 odprla prejšnji ponedeljek, odprta pa bo le še do četrtka. Se pa lahko gostje po tem podajo v originalni Muru, ki ima (nepremični) sedež v trendovski helsinški četrti Punavuori.