Mali raj v Šalovcih

Tokrat ponujamo namig za vse tiste, ki ne vedo, kje bi preživeli sončno nedeljo. Ekipa TV Slovenija se je odpravila na Goričko, natančneje v občino Šalovci, ki leži ob meji z Madžarsko.

Konec 19. stoletja je bilo to največje naselje na Goričkem, do danes pa se je število prebivalcev prepolovilo. Občino marsikdo pozna tudi po Budincih, ki so naše najbolj severno naselje. Tu so številni pred 13 leti občudovali popoln Sončev mrk. Te dni je najbolj prijeten pogled na barve jeseni. Obiskovalci pa si radi ogledajo tudi kakšne znamenitosti. Na primer vodnjak, dediščino grofov Frim.

Zdrava in neokrnjena je tudi narava, kljub temu je turistov le za vzorec. Priložnosti so predvsem v zelenem turizmu: "Mislim, da smo posebej zanimivi, ker smo v Krajinskem parku Goričko, potem na območju Nature 2000, v bližini tako madžarske kot Avstrije, pa tudi mestni ljudje vse bolj zahajajo v te kraje za sprostitev in dopust," razmišlja Iztok Fartek, župan občine Šalovci.

Mali raj bosta morda preselila čez mejo
V občini najdemo tudi kmetijo Mali raj, kjer za okoli 160 živali - poleg oslov, ovac in koz najdemo tudi alpake - skrbita Štefan in Brigita, ki sta pred desetletjem v Dolencih kupila podrtijo in si uredila kotiček za pobeg iz mestnega vrveža. Ob ranču so uredili prvo sirarno v Prekmurju z lastno pridelavo mleka in proizvodnjo. Štefan in Brigita pa morda ne bosta dolgo ostala na naših tleh - čeprav sta ob ranču nameravala zgraditi Eko penzion, tega brez podpore države ne bosta zmogla. Zato resno razmišljata o preselitvi kmetije čez mejo, kjer je zeleni turizem precej več kot le pojem.

Več v spodnjem prispevku Cirile Sever.