Vlaki so bili ves konec tedna polni. Foto: EPA
Vlaki so bili ves konec tedna polni. Foto: EPA

Pretekli konec tedna, ki je bil zaradi praznika (binkoštnega ponedeljka) v Nemčiji podaljšan, so se namreč mnogi odločili preizkusiti poceni vozovnico za krajši izlet, a so jih pričakale gneča na postajah, prepolni vlaki in zamude.

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA sporočili iz Nemških železnic (Deutsche Bahn), so se številni pritožili nad razmerami. Potniki so navajali, da na nekaterih vlakih ni bilo mogoče dobiti sedeža, da se ponekod ni bilo mogoče vkrcati na vlak s kolesom in so vlaki zamujali. Tam, kjer je bilo najhuje, so morali celo sestopati z vlakov.

Predstavnik družbe Ralf Damde je pojasnil, da je bilo v treh dneh prezasedenih 400 vlakov. Zaradi gneče so dobili po 700 pritožb na dan. Fizičnih napadov na njihove zaposlene sicer ni bilo, je bilo pa veliko verbalnih, je opozoril. Dodal je še, da je bilo zaradi velikega povpraševanja po njihovih storitvah opravljenih na tisoče nadur.

Najhuje je bilo na regionalnih vlakih proti Baltskemu morju, pa tudi proti severnima mestoma Hamburg in Bremen. Na glavni berlinski železniški postaji so bili zaradi gneče prisotni policisti.

Mesečne vozovnice po enotni ceni devet evrov je mogoče kupiti kjer koli v Nemčiji in jih uporabljati po vsej državi. Na voljo so za junij, julij in avgust, veljavne pa vsakič do konca koledarskega meseca ne glede na to, na kateri dan v mesecu jo uporabnik kupi. Uporabljajo se lahko za ves mestni železniški in avtobusni promet, linijski avtobusni promet ter regionalni železniški promet. Izjema so hitri Intercity in vlaki ICE.

Nemška vlada bo za ukrep subvencioniranja vozovnic namenila 2,5 milijarde evrov. Minister za promet Volker Wissing je prepričan, da so nižje cene vozovnic – poleg osnovnega namena, torej omilitve draginje – tudi priložnost za promocijo do okolja prijaznega prevoza.