New York je med turistično najbolj obleganimi mesti na svetu. Foto: Pixabay
New York je med turistično najbolj obleganimi mesti na svetu. Foto: Pixabay

Za to bo sicer potreben ukrep zvezne države New York, ki mora spremeniti pravila glede cepljenja, da ga dovoli tudi za tiste, ki ne živijo ali delajo v državi. Župan Bill De Blasio je dejal, da si prizadeva za to z zvezno vlado newyorškega guvernerja Andrewa Cuoma.

Cepljenje v New Yorku. Foto: AP
Cepljenje v New Yorku. Foto: AP

Posebna vozila za cepljenje so pripravljena, da jih pošljejo okrog Empire State Buildinga, Times Squara, Brooklynskega mosta, Centralnega parka in drugam.

New York za zdaj obiskujejo samo domači turisti. Prepoved potovanj za državljane EU-ja in druge, ki jo je uvedel že nekdanji predsednik Donald Trump, namreč še vedno velja.

New York je odvisen od turistične industrije in pandemija je povzročila ukinitev 90.000 delovnih mest v tej industriji, mesto pa je izgubilo okoli 60 milijard dolarjev turističnega prihodka.

Sredi septembra se bo zagnala tudi gledališka četrt Broadway in vstopnice za predstave so že v prodaji. Broadwajske gledališke predstave so zaradi pandemije obstale marca lani.

V ZDA je bilo do zdaj z dvema odmerkoma sicer cepljenih že skoraj 20 odstotkov prebivalstva. Najmanj en odmerek je prejelo več kot 56 odstotkov odraslih. Ameriški predsednik Joe Biden si je zastavil za cilj, da bo do 4. julija, na dan neodvisnosti, cepljenih 70 odstotkov odraslih.