La Baule - najdaljša peščena plaža v Evropi Foto:
La Baule - najdaljša peščena plaža v Evropi Foto:
La Rochelle
La Rochelle
La Rochelle - staro pristanišče z obrambnima stolpoma, kjer je bila v času vojne izobešena veriga
La Rochelle - staro pristanišče z obrambnima stolpoma, kjer je bila v času vojne izobešena veriga
Angoulême
Angoulême

Nešteto kilometrov peščenih plaž zaznamuje stik Francije z Atlantskim oceanom. Območje, ki je bilo v zgodovini del Bretanije na severu in Akvitanije na jugu, je predstavljalo francosko okno v svet.

Pristanišča ob atlantski obali so bila najpomembnejši del francoske trgovine s svojimi kolonijami. Od tod so prišli tudi prvi francoski naseljenci v Severni Ameriki, med njimi tudi ustanovitelji Montreala.
Najdaljša peščena plaža v Evropi
Nekaj kilometrov severno od estuarijskega izliva najdaljše francoske reke Loare v Atlantski ocean se nahaja mestece La Baule. Leta 1779 je bila vas v siloviti nevihti v celoti prekrita z obalnim peskom, nato pa ponovno zgrajena nekoliko bolj stran od obale. Danes se La Baule ponaša z najdaljšo peščeno plažo v Evropi, dolgo kar 12 kilometrov. Zahvaljujoč temu in pa dejstvu, da velja za najlepši zaliv v Evropi, je La Baule temu primerno tudi obljuden v poletnih mesecih. Kljub temu, da je francoska atlantska obala občutno bolj prijazna s cenami kot popularna »Francoska riviera« - Azurna obala, pa La Baule zaradi svojega slovesa uživa monden status.

La Rochelle

»La Ville Blanche« - Belo mesto, tako imenovano zaradi svojih bleščečih apnenčastih fasad, je bilo eno najpomembnejših francoskih pristanišč od 14. do 17. stoletja. Zelo aktivno vlogo je igralo v trgovini z Novim svetom ter trgovino z afriškimi sužnji. Od tod so izpluli tudi prvi francoski naseljenci v Kanadi, med njimi tudi ustanovitelji Montreala. Bogata zgodovina se izkazuje tudi v arhitekturi mesta. Obrambni stolpi z obzidjem so varovali mesto pred napadi z morja. Za dodaten varnostni ukrep so v času vojne poskrbeli tako, da so ozek vstop v pristanišče, ki ga zaznamujeta obrambna stolpa, zavarovali z ogromno verigo, ki so jo razpotegnili med omenjena stolpa. Stari del mesta, obdan z arkadami in ozkimi ulicami, dopolnjuje moderni del s privlačno sodobno arhitekturo, razvito ladjedelniško industrijo ter največjo marino v Franciji s 3500 privezi.
Angoulême
V zaledju atlantske obale leži mesto Angoulême. Staro mestno središče leži na vrhu griča, obdano z obzidjem, od koder se vije lep pogled na vse smeri naokoli. Pešcem prijazno lepo ohranjeno staro mestno jedro z ozkimi tlakovanimi uličicami ponuja očarljiv sprehod med galerijami, restavracijami in butiki. Mesto je prav tako del zgodovine motošporta. Na dirki Pariz – Madrid iz leta 1903, ki je prečkala Angoulême se je v mestu smrtno ponesrečil eden izmed bratov Renault, Marcel. Vsako leto septembra prav tako uprizorijo dirko predvojnih Bugattijev po mestnih ulicah, ki je ena zadnjih mestnih dirk v Franciji.
Novico je napisal uporabnik Sancho