Dijon - Place de la Libération z vojvodsko palačo Foto:
Dijon - Place de la Libération z vojvodsko palačo Foto:
Med burgundskimi polji
Med burgundskimi polji
Pogled z Vézelaya na burgundske griče
Pogled z Vézelaya na burgundske griče
Glavna ulica v Vézelayu
Glavna ulica v Vézelayu
Auxerre in reka Yonne
Auxerre in reka Yonne

V srcu pokrajine pa prevladuje departma Côte d'Or, ki s svojim imenom najbolje opisuje valovite in s soncem razvajene griče, ki dajejo dom enemu od najbolj slavnih vinorodnih področij sveta.
Dijon – prestolnica gorčice
Vesoljna prestolnica gorčice je cvetoče mesto s častitljivo zgodovino kot središče nekdaj pomembne burgundske vojvodine od 11. pa do poznega 15. stoletja. V tem času je bil burgundski dvor eden od najbolj slavnih v Evropi, Dijon pa eno od središč evropske umetnosti. Na to nas opozarja mestno središče, okrašeno z elegantnimi srednjeveškimi in renesančnimi stavbami. Med temi prednjači Palača burgundskih vojvod s stolpom Filipa Dobrega, pred katero se nahaja polkrožni z arkadami in fontanami obdani trg Place de la Libération.
Mesteca na gričih
Severozahodno od Dijona se nad polji in vinogradi nahajajo stare privlačne vasice in mesteca. Eno od takih je Semur-en-Auxois, obdano z zavojem reke Armançon in obzidjem s štirimi okroglimi stolpi iz 13. in 14. stoletja. Najvišji izmed njih, 44 metrov visoki Tour de l'Orle d'Or, preti z grozečimi razpokami, ki ga zaznamujejo že od leta 1589. Kratka pot proti zahodu po ozki cesti med pšeničnimi balami nas pripelje do še enega bisera Burgundije, vasice Vézelay. Opisana kot eden izmed biserov francoske arhitekture se utrjena vasica nahaja na vrhu griča, s pogledom na eno izmed najlepših podeželskih pokrajin v Burgundiji, posejano z vinogradi ter sončničnimi in pšeničnimi polji. Benediktinski samostan je služil kot začetna točka ene izmed štirih romarskih poti do Santiaga de Compostele v Španiji ter postal tudi sam romarsko središče zahvaljujoč relikvijam Marije Magdalene. Prav tu sta se leta 1189 srečala francoski kralj Filip Avgust in angleški kralj Rihard Levjesrčni, preden sta se z odpravama podala na tretji križarski pohod.
Auxerre
Približno na pol poti med Dijonom in Parizom ob reki Yonne leži mesto Auxerre. Z manj kot 40 tisočimi prebivalci je mesto najbolj poznano po enem izmed najboljših francoskih nogometnih moštev, ki slovi predvsem po svoji odlični mladinski šoli in dejstvu, da je bil Guy Roux trener Auxerra kar 44 let, vse do leta 2005 – rekord, ki še dolgo ne bo presežen. Sicer pa ljubko mesto mnogih monumentalnih cerkva in samostanov ponuja tudi druge užitke. Leta 1995 je bilo poimenovano »Mesto umetnosti in zgodovine«, pogosto pa velja tudi za najbolj tipično francosko mesto. S svojim pristaniščem je tudi odlično izhodišče za najem barke ali pa organiziran izlet po reki.
Novico je napisal uporabnik Sancho