Prijavilo se je 1442 slovenskih 18-letnikov, vozovnico pa jih je prejelo 108. Foto: BoBo
Prijavilo se je 1442 slovenskih 18-letnikov, vozovnico pa jih je prejelo 108. Foto: BoBo

DiscoverEU je pobuda Evropske komisije, ki mladim omogoča, da sami ali v skupini dobijo potovalne izkušnje, se seznanijo z evropsko kulturno dediščino in raznolikostjo ter krepijo evropsko identiteto.

Praviloma bodo potovali z vlakom, je pa mogoče uporabiti tudi alternativne načine prevoza, npr. avtobuse, trajekte ali izjemoma letala. Udeleženci in udeleženke z vozovnico prejmejo tudi podporo in smernice, kako potovati trajnostno. Potovali bodo lahko sami ali v skupini največ petih oseb največ 30 dni. Vabljeni bodo, da o svojih izkušnjah poročajo na družbenih medijih, svoji šoli ali v lokalni skupnosti, seznanjeni pa bodo tudi s tem, kako trajnostno potovati ali postati ambasador DiscoverEU.

"Od aprila naprej se bo 20.000 mladih podalo na nepozabno popotovanje po Evropi, na katerem bodo odkrivali Evropsko unijo. Ker bodo svojo izkušnjo delili s svojimi vrstnicami in vrstniki ter ljudmi iz drugih držav, bo ta toliko bolj prijetna in nepozabna," je ob tem povedal podpredsednik komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja, Margaritis Schinas.

Bruselj je v okviru pobude DiscoverEU v prejšnjih treh krogih podelil že 50.000 vozovnic, pri čemer so zanje dobili 275.000 prijav. Iz Slovenije se je v prvih treh krogih na razpise prijavilo 2087 mladih, ki so prejeli 201 vozovnico.

Komisija je pobudo uvedla junija 2018 na predlog Evropskega parlamenta. Prvotni proračun pobude je znašal 12 milijonov evrov, za letos pa predvidoma 25 milijonov evrov.

Naslednji krog prijav in nadaljnje informacije bo komisija objavila še v prvi polovici leta 2020 na evropskem mladinskem portalu.