Niso tu za ustrahovanje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Niso tu za ustrahovanje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Cilj nove pobude, imenovane "Benetke so tudi vaše, spoštujte jih", je pozvati obiskovalce k lepšemu vedenju in jih prositi, da se med svojim obiskom mesta obnašajo malce bolj ... kot Benečani.
Seznam z desetimi navodili, od tega, da ne hodite v kopalkah po mestu in ne hranite golobov na Trgu sv. Marka, do tega, da ne kupujete ponaredkov pri pouličnih prodajalcih in da mečete smeti v koš, so natisnili v sedmih jezikih in ga razobesili po mestu v upanju, da bodo turiste "usmerili v pravo smer".
"Odločili smo se, da ljudem ne govorimo, kaj je prepovedano," je povedala svetovalka za kakovost življenja Carla Rey. "Z očarljivostjo pritegnete več pozornosti." Maskota kampanje je karikirana slika beneškega leva.

20 milijonov turistov na leto
Za romantične Benetke, eno najbolj obleganih mest na svetu, ki ga vsako leto obišče 20 milijonov ljudi, je turizem ključnega pomena in glavna gospodarska panoga. Po drugi strani pa je stalnih prebivalcev tega lepega mesta na vodi le 60.000.

To sicer ni prvič, da so Benetke skušale turiste pripraviti do tega, da bi se vedli primerno. Leta 2007 so tako uvedli "paznice lepega vedenja", ki so preplavile glavna turistična območja in naprošale obiskovalce, naj ne hodijo naokoli brez majice in naj ne jedo med hojo. Njihove naloge so nato prevzeli kar običajni policisti.