Coyote Buttes v nacionalnem parku Grand Staircase Escalante na meji med Arizono in Utahom so ena najlepših skalnih formacij. Foto: MMC RTV SLO
Coyote Buttes v nacionalnem parku Grand Staircase Escalante na meji med Arizono in Utahom so ena najlepših skalnih formacij. Foto: MMC RTV SLO

Naj si bo indijanski rezervat Monument Valley v Arizoni, mitični Grand Canyon ali pa eksotični kraški gozd na Madagaskarju in najslovitejši monolit Avstralije - kamen je fotogeničen. In te lahko presune bolj kot "živa" narava.
Največji fotografi, kot je, denimo, Ansel Adams, so že vedeli, zakaj se je vredno utaboriti za ves dan v skalni puščavi in čakati na pravo svetlobo, ki je skoraj vedno ključnega pomena, da formacije zasijejo v polnem sijaju.
Puščave, obale in gorovja
Adamsova specialiteta je bila ameriška krajina. In priznati je treba, da največ tovrstnih čudes resnično najdemo prav v "obljubljeni deželi" čez lužo. Monument Valley je bil popolna kulisa vesternov. Adamsa sta navdihnila granitna veličina narodnega parka Yosemite in nadrealistična lepota puščav Nove Mehike. V celotnem jugozahodu ZDA (predvsem Utahu in Arizoni) prevladuje žareče rdeča peščenjaka. Temu lahko po obsegu in impresivnosti parira le še Avstralija.
Morda najlepšo skalnato puščavo Afrike najdemo v Libiji. Azija ima pravljično kraško obalo na jugu Kitajske in v Vietnamu. Najlepše skale Južne Amerike so doma v Čilu. Evropski prispevek je strma obala na severu.
V spodnji galeriji 40 takih skalnatih čudes.