Kampi so specifična oblika namestitve na prostem v naravi, kjer imajo gostje lahko več stika z naravo in manj stika z drugimi ljudmi. Zaradi strahu pred novim koronavirusom se bodo zato letos ljudje morda raje namesto za dopustovanje na destinacijah, kjer sta običajna gneča in množični turizem, odločali za butični turizem in za lokacije, kjer se gostje razporedijo po velikem prostoru. Foto: BoBo
Kampi so specifična oblika namestitve na prostem v naravi, kjer imajo gostje lahko več stika z naravo in manj stika z drugimi ljudmi. Zaradi strahu pred novim koronavirusom se bodo zato letos ljudje morda raje namesto za dopustovanje na destinacijah, kjer sta običajna gneča in množični turizem, odločali za butični turizem in za lokacije, kjer se gostje razporedijo po velikem prostoru. Foto: BoBo

Če nekdo pride v kamp z avtodomom, ima svoje sanitarije in je lahko popolnoma izoliran od drugih gostov. Tudi za preostale goste v kampih predsednik Turističnega društva Bohinj, ki skrbi za Kamp Danica v Bohinju Boštjan Mencinger, ne dvomi, da ne bi bili pri bivanju v kampu varni pred virusom, saj je letos mogoče pričakovati manjši obisk in gneče ne bo. Kamp Danica je vrata znova odprl 18. maja. Prvi gostje, stari starši z vnuki, niso prišli od daleč. Sredi tega tedna je bilo v kampu okoli 80 gostov, še več pa jih običajno pride ob koncih tedna. Trenutno so to predvsem pavšalisti, pa tudi že drugi domači gostje.

Kot je poudarila Milena Košnik iz Turističnega društva Bohinj, si že ves čas prizadevajo privabiti več slovenskih gostov, ki jih je bilo pretekla leta povprečno 20 odstotkov. Poleti je največ Nemcev, Nizozemcev, Belgijcev, Čehov in Poljakov. Letos rezervacije za avgust še niso odpovedane, dobivajo pa tudi že posamezne nove rezervacije iz tujine. "Kljub situaciji upamo na uspešno sezono, saj smo v naravi, v zelenju," je poudarila Košnikova.

Razkuževanje, higiena, varnostna razdalja

V kampih so poskrbeli tudi za vse prilagoditve, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Kot so pojasnili v Sava Turizmu, pod okrilje katerega spada Kamp Bled, so upoštevali priporočila intenzivnejšega razkuževanja, dezinfekcije, higiene in varnostne razdalje, ki pripomorejo k večji varnosti gostov in zaposlenih. Dodali pa so še nekaj svojih ukrepov za preprečevanje okužb. Kamp Bled, ki lahko letos gostom ponudi tudi novo luksuzno parcelo, bo vrata odprl 12. junija. Nekaj rezervacij je še iz predkoronskega obdobja, zlasti pa jih v Sava turizmu veseli izrazito povečano povpraševanje z domačega trga v zadnjih 14 dneh. Poleg tega zaznavajo tudi povpraševanje tujih gostov.

Kamp na Bledu. Foto: BoBo
Kamp na Bledu. Foto: BoBo

Da bo cela družina izkoristila bone, bo morala v kampu ostati 12 dni

Povpraševanje iz tujine beležijo tudi v Kampu Špik v Gozdu-Martuljku. Kot je pojasnil vodja kampa Rado Urevc, so nemški gostje interes za prihod izrazili že dan potem, ko je vlada objavila odločitev, da s potrdilom o rezervaciji lahko vstopijo v Slovenijo. Odtlej iz Nemčije, od koder prihaja največ njihovih gostov, dnevno prejmejo vsaj po pet prošenj za izdajo potrdil o rezervaciji. Kamp Špik so po epidemiji znova odprli 21. maja in že prvi konec tedna sprejeli 60 gostov. Urevc upa, da bodo letos dosegli približno polovico lanske realizacije, ko so našteli 40.000 nočitev. V kampu zaznavajo precej povpraševanja glede unovčitve turističnih bonov, kjer pa je še nekaj nejasnosti. Če bo veljalo, da bo moral vsak družinski član uporabiti svoj vavčer, bi morala družina denimo v Kampu Špik ostati kar 12 dni, da bi ga porabila, je opozoril Urevc.

Aco Trampuž iz kampa Zlatorog ob Bohinjskem jezeru po drugi strani meni, da bi bila lahko prednost kampov prav v tem, da lahko nekdo z vavčerjem v kampu preživi dobršen del dopusta, drugje pa le nekaj dni. Daljše dopustovanje v kampu si bodo tako lahko privoščili tudi tisti z nižjimi prihodki. V Campu Zlatorog Bohinj so pretekla leta opažali presežek povpraševanja, zato je Trampuž prepričan, da bodo tudi letos nekako že preživeli, četudi nimajo zalog iz preteklih let, saj so ves čas investirali. "Bomo že prišli čez. Smo se prilagodili, imamo načrte in strategije," je poudaril. Za zdaj je glede na razmere zadovoljen z odzivom gostov, ki so prišli takoj, ko so 18. maja kamp odprli in ponudili otvoritveni 30-odstotni popust. Za razliko od preteklih let, ko so prevladovali tujci, so tokrat prišli slovenski gostje, ki jih bodo vabili tudi z dodatnim oglaševanjem.

Običajno do 5 odstotkov Slovencev, zdaj jih je večina

Prve goste so 18. maja sprejeli tudi v Kampu Šobec v Lescah. Prvemu domačemu gostu se je kmalu pridružila še skupina črnogorskih turistov, prejšnji konec tedna pa so v kampu že našteli okoli 200 gostov, povečini Slovencev, ki jih je sicer običajno le pet odstotkov. Lani je bilo do sredine junija na Šobcu že 7000 gostov, letos pa v tem obdobju številka verjetno ne bo presegla 500, je ocenil direktor kampa Uroš Ambrožič. Da bi spodbudili prihode, so cene v predsezoni spustili za 20 odstotkov. Pozdravljajo uvedbo turističnih bonov, a se tudi na Šobcu bojijo, da le domači gostje ne bodo mogli rešiti slovenskega turizma.

Tako si Ambrožič želi čimprejšnjega odprtja zlasti meje z Avstrijo. Ker, tako kot v drugih kampih, iz tujine že prejemajo prva povpraševanja in rezervacije, ocenjuje, da glede na razmere kaže relativno dobro, a bodo vseeno le težko dosegli že zgolj polovico lanske realizacije.

"Last minute" sezona

Da bo vse odvisno od odprtja meja, je prepričan tudi Jan Židanik, eden od lastnikov popolnoma novega, Šobcu sosednjega River Campinga Bled, ki bo vrata predvidoma odprl 10. junija. "Letošnje leto bo specifično. Še vedno upamo na najboljše, bo pa sezona verjetno okrnjena," je dejal. Za zdaj rezervacije za začetek poletja prihajajo predvsem iz Slovenije, za julij in avgust pa tudi že iz tujine. "Prvi pogoj bodo seveda odprte meje, največji problem je trenutno prav ta, da nihče ne ve, kdaj se bodo meje odprle, zato so tudi rezervacije še plašne in jih je zaradi negotovosti manj, kot smo jih pričakovali," je povedal. Po njegovi oceni bo tako letošnja sezona v znamenju "last minute".