V puščavi ni klimatiziranih limuzin ali
V puščavi ni klimatiziranih limuzin ali "all-inclusive" aranžmajev, tu si prepuščen kameli in naravi. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Popotniki ne dobijo veliko, a prav to si želijo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kljub vsem naporom ta vrsta pustolovskega turizma postaja vse bolj priljubljena v deželah, kot je Tunizija, kjer se nekateri turisti tudi za ves mesec peš ali na kameli podajo na puščavski treking.
Douz v osrednji Tuniziji je znan kot izhodišče za Saharo. Od tu se skupina francoskih turistov poda na 14-dnevno popotovanje čez puščavo, v pomoč pa so jim le polno naložene kamele.
So izkušeni pohodniki. Na čelu skupine je upokojena zavarovalniška agentka Joelle Fuyatier, ki živi v francoskih Alpah. "Zame je to nova izkušnja," pove. "Vajena sem visokih gora, a o Tuniziji sem slišala že zelo veliko, zato sem se odločila za spremembo, da vidimi, kako je v puščavi."
Pomivanje s peskom
To so ultimativne počitnice brez razkošja in razvajanja. Veliko je peska in sonca, morja in prhe pa ni na vidiku. V puščavi ni nobenih sobaric ali postrežbe v sobi. Sam postaviš svoj šotor, sam pomiješ posodo in opereš perilo - milo in voda nista vključena.
Vode v puščavi morda res ni na pretek, ne manjka pa peska, zato umazano posodo namesto z detergentom in vodo čistijo z mivko in krpo. Kruh vsak dan speče kamelji vodnik Abulhassan, ki preprosto zmeša moko, vodo in sol. Maso nato položi na razbeljeno oglje v pesku in 20 minut pozneje je kosilo pripravljeno.
Mir in narava
In če bi se nekateri zgrozili nad pomanjkanjem moderne infrastrukture, je to za druge smisel potovanja. Sahara je po besedah izkušenega puščavskega vodnika Muhammada Bensaada popoln pobeg. "Ljudje, ki so se naveličali civilizacije, pridejo sem, da ubežijo in pozabijo na pritiske in stres," pove. "Tu je mir, tu je narava."

Učiteljica telesne vzgoje Marie-Paul Lugez se strinja: "Obožujem puščavo. To je sprememba ritma. Tu ni nobenega hrupa, nobenih avtomobilov. Počitek za telo in dušo."
Na koncu vsakega dneva se nad ognjem skuha čaj. Večerja je preprosta, edina večerna zabava pa sta petje in ples ob soju ognja. Tu ljudje ne potrebujejo oz. ne želijo več. "Obožujem hojo in obožujem puščavo," pravi voznik tovornjaka Patrick Bertholio.
"Tunizijo bi predlagal vsakomur. Pokrajina je veličastna. Če imate radi pesek, boste navdušeni nad morjem peska, morjem peščenih sipin."