Norveški fjordi oziroma celotna obala veljajo za čarobno lepe. Foto: EPA
Norveški fjordi oziroma celotna obala veljajo za čarobno lepe. Foto: EPA

Prenos je ponudil drugi program državne televizije NRK2, ki je snemanje več kot petdnevne plovbe poimenoval "najdaljši televizijski program na svetu". "Mnogi Norvežani so izredno navezani na obalo in morje, zato smo se odločili svojim gledalcem ponuditi celovito izkušnjo križarjenja," je dejal vodja prenosa Thomas Hellum.

Zato so na ladjo za križarjenje MS Nord-Norge podjetja Hurtigruten, ki potuje z juga na arktični sever države, namestili devet televizijskih kamer. Ladja je iz pristanišča v Bergnu s 314 potniki na krovu izplula v četrtek zvečer in se odpravila proti severu, kjer v poletnih mesecih sonce nikoli ne zaide. Celotna pot bo dolga 1.460 morskih milj.

Kjer sonce poleti ne zaide
Na poti so potniki na krovu in gledalci prek malih zaslonov lahko občudovali tudi čudoviti fjord Geirangerfjord, ki sodi pod Unescovo zaščito. Njihova končna postaja je mesto Kirkenes na meji z Rusijo, kamor bodo prispeli v sredo. Plovba ob norveški obali velja za eno najlepših in najslikovitejših križarjenj na svetu.

Televizijska poteza je že zdaj izjemna uspešnica, saj je prenos dosegel izredno visoko stopnjo gledanosti. Vsaj nekaj ur plovbe si je ogledalo kar 2,5 milijona Norvežanov, kar je skoraj polovica prebivalstva države.

Prenos so ponudili tudi prek spleta. Največ gledalcev je bilo seveda domačinov, sedem odstotkov gledalcev je bilo Dancev, štirje odstotki pa so prihajali iz Nemčije, Velike Britanije, Francije in ZDA.