Do izgradnje Oasis of the Seas sta si naziv največje križarke delili Freedom of the Seas in Liberty of the Seas, ki tehtata vsaka po 160.000 ton. Foto: Reuters
Do izgradnje Oasis of the Seas sta si naziv največje križarke delili Freedom of the Seas in Liberty of the Seas, ki tehtata vsaka po 160.000 ton. Foto: Reuters
Oasis of the Seas
5.400 potnikov se bo brez težav razporedilo v več kot desetih restavracijah, kjer jih bodo stregli 'od spredaj in od zadaj'. Foto: EPA
Oasis of the Seas
Za lepotico je že nekaj testnih voženj po finskih vodah, do Floride pa bo plula 14 dni. Foto: Reuters
Razkošje in blišč na ladji sredi morja

Za začetek, za lažjo predstavo, nekaj podatkov o tej ladji velikanki, ki je v lasti ameriškega podjetja za komercialna križarjenja Royal Caribbean in bo plula po Karibskem morju. Ladja tehta več kot 225.000 ton, dolga je 361,8 metra, široka 63,4 metra, potopi se devet metrov globoko, nad morsko gladino pa se dviga 72 metrov visoko. Ima kar 16 nadstropij s kabinami in restavracijami, po morju pa pluje s hitrostjo 42 kilometrov na uro. Naenkrat lahko prevaža kar 5.400 potnikov, za katere skrbi več kot 2.100-glava ekipa zaposlenih.

Zasidrana bo na Bahamih
Ladjo so po naročilu Američanov v pristanišču v Turkuju gradili Finci, natančneje ladjarsko podjetje STX Europe, naložba pa je stala kar 1,4 milijarde ameriških dolarjev. Konec oktobra so Finci končali delo in ladjo predali v roke lastnikom, podjetju Royal Caribbean, ki jo je odpeljalo domov, v mesto Fort Lauderdale na Floridi. Ker pa bo plula po karibskih otokih, bo od decebra njeno domače pristanišče na Bahamih.

Zabaviščni park? Ne, križarka
Ladja, ki je ime prek javnega natečaja dobila maja 2008, je neverjetna že od zunaj, njena notranjost pa je samo razkošje, "zapakirano" v moderno obliko in najboljše materiale. "Oaza morij" tako ponuja celo dvonadstropne podstrešne apartmaje, amfiteater ob bazenu in pravi zabaviščni vrtiljak. Vodilo pri oblikovanju je bilo posnemanje strukture zabaviščnih parkov, zato jo sestavlja sedem različnih "soseščin", vsaka je seveda opremljena v svojih barvah in svojem, že od daleč prepoznavnem slogu.

Srečneže, ki se bodo sprehajali po njenem krovu, bo navdušila tudi "kraljevska promenada", ki bo imela na stropu takšna okna, ki bodo v prostor spuščala naravno svetolobo, bar Rising Tide (Dvigajoča plima), ki se bo lahko dvigal ali spuščal v tri različna nadstropja, nakupovalna središča vseh vrst (in zasoljenih cen) in vse mogoče storitve, kar si jih srce lahko poželi. Kot v vsakem mestu bo tudi Oasis of the Seas v vsem vrvežu imela tudi pravi park, z zelenimi površinami brez strehe, na voljo pa bo tudi pestra paleta prostorov za razvajanje, kot so welness centri, termalna voda in kozmetični saloni.

Poskrbljeno bo tudi za ležerno namakanje med plovbo, saj so na krovu kar štirje bazeni in deset "whirlpoolov", po kopanju pa se bodo potniki lahko zabavali v igralnici ali gledališču.

Leta 2010 prihaja še sestrska ladja
A Royal Caribbean ne počiva na lovorikah. Še preden se je Oasis of the Seas podala na prvo plovbo, so že naročili izdelavo njene sestrske ladje, ki jo prav tako gradijo Finci in naj bi bila dokončana prihodnje leto. Njeno ime bo Allure of the Seas - zadnji del imena je tako rekoč obvezen, saj vse ladje omenjenega križarskega podjetja od leta 1991 nosijo ime "of the Seas". Royal Caribbean ima sicer trenutno 21 ladij, ki so ves čas v uporabi.

In če ste z mislimi že odplavali daleč proč in si predstavljali, kako ste se za en teden znašli na tem plavajočem biseru, naj vam te misli zbistrimo s cenami. Če želite biti del premiernega potovanja Oasis of the Seas, ki vas bo za štiri dni popeljalo s Floride do mesta Labadee na Haitiju in nazaj na Florido, boste za osnovno, notranjo kabino, morali odšteti 699 ameriških dolarjev, za luksuzno suito pa kar 1.699 dolarjev. Pa še ta cena vključuje le nastanitev ter "večino" obrokov, pijač in vstopov na zabavne prireditve. Osnovni ceni morate zato obvezno dodati še let do Floride in kar krepke (in obvezne) napitnine za vsako storitev.

Naslednje ponudbe križarjenja z rekorderko - datumi so razpisani že vse do decembra leta 2011 - pa vključujejo tudi postanke na otokih St. Maarten, Nassau, St. Thomas, Jamajka ter na karibski obali Mehike. Vas mika? Oziroma primernejše vprašanje - si lahko privoščite?

Oglejte si uradni videoposnetek Royal Caribbean o gradnji križarke Oasis of the Seas in njene fotografije od gradnje do plovbe.

Vir fotografij: EPA in Reuters.

Razkošje in blišč na ladji sredi morja