Ljubljano je tudi letos okrasil Zmago Modic. Foto: BoBo
Ljubljano je tudi letos okrasil Zmago Modic. Foto: BoBo
Maribor
Praznično osvetljen Trg Revolucije v Mariboru. Foto: BoBo
Začetek ljubljanskega prazničnega sejma
Prižig prazničnih luči v Ljubljani

V teh dneh se začenjajo tudi praznični sejmi in druge s prazniki povezane prireditve, najmlajši pa so v pričakovanju Miklavža, ki jih bo obiskal in obdaroval v četrtek.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani so po koncu prireditve Ljudje, prižgimo luč, hkrati prižgali vse luči praznične osvetlitve Ljubljane. Letos je svoje avtorske projekte svetlobne okrasitve mesta z nekaj novostmi umetnik Zmago Modic združil v projekt Začetek časa.

Sijala bo tudi Trubarjeva ulica
V Ljubljani je letos posebna novoletna okrasitev Trubarjeve ulice z lučmi v obliki dežnikov, tradicionalno pa je čaroben tudi park Zvezda. Po nedeljskem začetku prazničnega sejma na Pogačarjevem trgu se je danes dopoldne praznični sejem odprl tudi na Bregu, Cankarjevem nabrežju ter na Prešernovem in Kongresnem trgu. Na Prešernovem trgu ta teden v pričakovanju četrtkovega obiska Miklavža poteka tudi Miklavžev sejem. Novost letošnjega leta v prestolnici so jaslice iz slame, ki so na ogled pred Zoisovo palačo.

Ljubljanska občina za prireditve v decembru namenja nekaj več kot 113.000 evrov, za okrasitev mesta pa dobrih 166.000 evrov.

Praznični sejem unikatnih izdelkov
Ob 17.00 so praznične luči prižgali tudi v Mariboru in Kranju. Prižig luči so v Mariboru pospremile stojnice prazničnega sejma unikatnih izdelkov, ki bodo mestne ulice in trge polnile vse do konca meseca.

Ob 19.00 so praznično razsvetljavo prižgali tudi v Velenju, kjer so letos za to namenili 25.000 evrov. Tam bodo luči prižgane do 15. januarja. Vse zimske mesece pa bo v Sončnem parku postavljeno tudi drsališče.

Praznično razsvetljavo v teh dneh prižigajo tudi v drugih krajih po Sloveniji.

Začetek ljubljanskega prazničnega sejma
Prižig prazničnih luči v Ljubljani