Restavracije Sant Salvador ne bo več v znamenitem Michelinovem vodniku. Foto: MMC RTV SLO
Restavracije Sant Salvador ne bo več v znamenitem Michelinovem vodniku. Foto: MMC RTV SLO
Jedi, s katerimi si restavracije prislužijo Michelinove zvezdice, so tudi paša za oči. Foto: MMC RTV SLO

Joan Borras, ki svoje kuharske umetnine ponuja gostom restavracije Restaurant Sant Salvador v mestecu Girona, nedaleč od katalonske prestolnice Barcelone, je povedal, da je z Michelinovo zvezdico več težav kot pa koristi. "Michelinova zvezdice prinaša popolno suženjstvo z ogromno stresa," je svoje stanje opisal priznani kuhar in dodal, da je to zagotovo želja vsakega kuharja, a si je treba "zapomniti, da obstaja cena, ki jo je treba plačati, če želite zvezdico obdržati".

"Tudi če imaš le eno zvezdico, to pomeni nenehno prizadevanje za odličnost," je še povedal Borras, ki ga pestijo tudi zdravstvene težave, saj bi se po nedavnem boju z možganskim tumorjem rad znebil nekoliko pritiska in bolj užival življenje. To je zapisal tudi v pismu, ki ga je naslovil na uredništvo Michelina.

Ena, dve ali tri Michelinove zvezdice
Nagrado podeljuje priznani francoski kulinarični vodič Michelin (Le Guide Michelin), ki vsako leto v številnih evropskih državah objavi vodnike po najboljših restavracijah in predstavlja kulinarične in gurmanske užitke. Vodnik podeljuje tudi od ene do treh Michelinovih zvezdic restavracijam, ki zagotavljajo nadstandardno ponudbo jedi in pijače. Restavracije, ki imajo eno zvezdico zagotavljajo zelo dobro restavracijo v svoji kategoriji, dve zvezdici dobijo restavracije z odlično kuhinjo, ki so vredne dodatnega ovinka, s tremi zvezdicami pa nagradijo restavracije, ki ponujajo izjemno kuhinjo in so vredne vsakega obiska.

Španska izdaja legendarnega francoskega vodnika po evropskih gurmanskih presežkih navaja šest španskih restavracij, ki so se okitile s tremi zvezdicami, devet s dvema zvezdicama in 109 restavracij, ki so si pridobile eno, med njimi je bila tudi Borrasova restavracija.

Zvezdico že vrnil francoski kuhar
Borrasov primer, da vrne Michelinovo zvezdico, pa ni osamljen. Pred tremi leti se je trem Michelinovim zvezdicam, ki jih je prejela pariška restavracija, odpovedal francoski kuhar Alain Senderens. Svojo odločitev je pospremil z razlago, da ne želi biti več del "skrajno stresnega gurmanskega tekmovanja".

B. T.