Sivko uporabljajo za pridobivanje eteričnega olja, izdelavo mila, pridelavo medu in pridobivanje smole. Foto: BoBo
Sivko uporabljajo za pridobivanje eteričnega olja, izdelavo mila, pridelavo medu in pridobivanje smole. Foto: BoBo
Vino
V Novi vasi bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji vina. Foto: MMC RTV SLO

Letošnji festival sivke, na katerem bo imela pozdravni nagovor ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, bodo začeli z zagonom destilacije sivke, sledil pa bo tudi prikaz ročne žetve s pomočjo volovske vprege.

Prireditelj je skozi oba dneva za obiskovalce festivala predvidel tudi številne delavnice. Te bodo posvečene prikazu izdelave naravnega mila, izdelavi naravnih čistil, ljudskemu znanju o rastlinskem svetu, aromaterapevtskim mešanicam s sivko in izdelavi naravnih balzamov za ustnice, na vrsti pa bo tudi likovna delavnica.

Prisluhniti bo mogoče tudi zanimivim predavanjem, že danes na temo pomena simbolov na kraških portonih, v nedeljo pa predavanje o sivki na Krasu. Oba dneva bodo na sporedu tudi projekcije dokumentarnih filmov o materialni dediščini na Krasu, današnji večer pa bo minil v znamenju glasbe, strasti, humorja in ljubezni z Ireno Tratnik in Blažem Jurjevčičem.

Vaška fešta v Novi vasi
Če bo v Komnu dišalo po sivki, pa bo v Novi vasi dišalo po česnu, teklo pa bo tudi vino.

Na festivalu Praznika vina in česna bodo obiskovalci poleg prikaza vaških običajev na stojnicah deležni bogate ponudbe vina, česna in drugih domačih proizvodov, lahko se bodo udeležili delavnice o pripravi česnovega mazila in zaplesali na vaški fešti.

Domačije bodo obiskovalcem odprla svoja vrata že danes opoldne in jim prikazali stare običaje. Od 15. ure, ko bosta praznik uradno odprla piranski župan Peter Bossman in vinska kraljica Slovenske Istre Kim Mahnič, bo živahno tudi ob stojnicah z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih proizvodov, kot so vloženi peski, domač kruh in pecivo.

V nedeljo se bodo ljubitelji kolesarjenja na praznik lahko podali s kolesom, na svoj račun pa bodo prišli tudi pohodniki.

Žetev sivke na Krasu
Žetev sivke na Krasu