Utrinek z osrednje portoroške plaže. Foto: RTV Slovenija
Utrinek z osrednje portoroške plaže. Foto: RTV Slovenija

Portoroške plaže so bile pretekli konec tedna polne. Zasedli so jih predvsem Slovenci, ki so v teh dneh prevladujoči gostje na obali. "Za koronavirus so bile preveč obiskane. Mi imamo možnost 3300 ljudi na portoroški plaži. Bilo jih je okoli 2500. Na nekaterih mestih so prišli tudi bližje kot meter in pol, kar ni v redu," je povedal upravljavec plaže Egon Štibilj iz Okolja Piran.

Glede na rezervacije kaže, da se bo veliko Slovencev odločilo za počitnikovanje v slovenski Istri. Foto: BoBo
Glede na rezervacije kaže, da se bo veliko Slovencev odločilo za počitnikovanje v slovenski Istri. Foto: BoBo

"Pretežno improviziramo in tudi nič drugega ne moremo. Povemo, kaj so tisti ukrepi, ki jih želimo od ljudi, ampak od vsakega posameznika je pomembno, kako bo pač izvajal te zadeve, kako se bo tega držal," je pojasnil župan Pirana Đenio Zadkovič.

Zelo dober obisk so pretekli konec tedna zaznali tudi v preostalih istrskih občinah. Ponekod so morali omejiti tudi število kopalcev na urejenih kopališčih.

V Žusterni pri Kopru, kjer se običajno gnete tudi več kot tisoč kopalcev, so številni ostali pred vhodom kopališča. "Šteli smo praktično od zjutraj, tako da smo potem dejansko pri številki 700 zablokirali vhod. Kolikor jih je šlo ven, jih je lahko šlo tudi noter," je povedal Dušan Madžarević, direktor Zavoda za šport Koper.

V Izoli, kjer so bile plaže prav tako nabito polne, župan prihodnjim obiskovalcem ponuja alternativo. "Na srečo imamo zdaj to največjo slovensko obalo, plažo, staro cesto med Izolo in Koprom, ki pa ni bila tako zasedena, tako da predlagam, da izkoristijo tudi ta del obale, da se grejo kopat," je predlagal župan Izole Danilo Markočič.

Slovenska obala za vikend kot mravljišče

"Vse, kar lahko naredimo, je, da nadzorujemo in opozarjamo"
Kopalna sezona se je šele dobro začela, že prihodnji konec tedna nas verjetno čakajo podobni prizori. Kako se z obiskom in ukrepi spopadajo na portoroški plaži, pa je v pogovoru za TV Slovenija povedala Jana Pines iz Okolja Piran, ki upravlja plažo v Portorožu.

Kdaj je bilo na plaži v Portorožu nazadnje toliko ljudi, je bil pretekli konec tedna res rekorden?
Pretekli konec tedna je bil zagotovo poseben, pričakovali smo velik obisk, zato ker je bil praznik, končal se je pouk, številni so si vzeli prosto v petek, pričakovali smo velik obisk, a spet ne tolikšnega. Recimo ob 9. uri zjutraj je bila plaža že polna, ob 13.00 v soboto nam je že zmanjkalo vseh senčnikov, v nedeljo celo že prej, ob 11.00.

Ponekod so število obiskovalcev na plažah omejili, zakaj jih v Portorožu niste?
Kar se tiče omejitev, je portoroška plaža zelo specifična, je odprtega tipa, nima enega vhoda in izhoda, nanjo lahko dostopajo z različnih točk in jo je praktično nemogoče omejiti. Vse, kar mi lahko naredimo, je, da nadzorujemo, da niso preveč skupaj, in da opozarjamo, kar so počeli naši zaposleni, pa tudi reševalci iz vode.

Pravite, da imate zvezane roke, da recimo tudi prihodnji konec tedna ne boste mogli ukrepati. Kdo naj potem ukrepa? Pričakujete pomoč pristojnih institucij, tudi vlade?
Dobili smo priporočila pristojnih institucij, ki se jih držimo, jih izvajamo, imamo tudi slikovna navodila, ki so zelo nazorna. Večina obiskovalcev se teh navodil drži, nekaj malega se spozabijo, v tem primeru jih opozorimo. Kaj več pa lahko storimo ... Mogoče, če dobimo namesto priporočil kakšno odredbo, potem se bodo morali držati vsi, sicer pa lahko v najboljšem primeru le opozarjamo.

Krek o ukrepih na plažah