V Kranjski Gori pravijo, da so dobro pripravljeni na zimsko sezono. Foto: BoBo
V Kranjski Gori pravijo, da so dobro pripravljeni na zimsko sezono. Foto: BoBo
Vogel
Na Voglu so poleti našteli kar 100.000 obiskovalcev. Foto: BoBo

Ob pomanjkanju večjih investicij je bilo v pripravi na zimsko sezono veliko pozornosti namenjene starejšim žičniškim napravam in njihovi obnovi, je dejal predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Ernest Kovač. Z izjemo Kanina, kjer obnova žičniških naprav še ni končana, bodo vsa smučišča začela obratovati po prvem obilnejšem sneženju ali ob dovolj nizkih temperaturah, ki bodo omogočile umetno zasneževanje. Kovač sicer upa, da se podobni primeri, kot je bil Kanin, ne bodo več dogajali, saj škode, ki jo je utrpel turizem, ne bo mogoče povrniti.

Slovenija kot enotna destinacija
Na smučiščih pa so v pripravah na zimsko sezono veliko vlagali tudi v sisteme zasneževanja in v dodatno ponudbo za obiskovalce, saj se zavedajo, da se zgolj od prodaje vozovnic ne da preživeti. Velik napredek za prihajajočo smučarsko sezono pa je bil po Kovačevih besedah dosežen pri pripravi skupnih smučarskih vozovnic. Prvič so se namreč vsa večja slovenska smučišča odločila, da ponudijo možnost smučanja z eno vozovnico.

Kot piše na spletni strani Active Slovenia, so na voljo individualne, družinske, petdnevne ter dvo- do sedemdnevne vozovnice. Individualna vozovnica za odraslega na primer stane 599 evrov, med drugim pa so vključena smučišča Krvavec, Cerkno, Vogel, Kranjska Gora, Mariborsko Pohorje in Rogla.

"Kot največji uspeh si štejemo spoznanje, da bomo začeli prodajati Slovenijo kot enotno smučarsko destinacijo," se je strinjal predsednik Zbornice gorskih centrov Marjan Čuk. Poleg skupnih vozovnic, ki so že v preteklih letih omogočale smučanje na omejenem številu smučišč, so bile letos uvedene nove večdnevne vozovnice, s tem pa želijo slovenskim smučarjem ponuditi ugodne produkte.

Uspešna poletna sezona
V Kranjski Gori menijo, da so dobro pripravljeni na zimsko sezono. Večjih novosti smučarjem letos ne morejo ponuditi, vendar pa pridobivajo dokumentacijo za gradnjo gondole na vrh Vitranca. Na Krvavcu pravijo, da je bila poletna sezona v primerjavi s predhodnimi leti boljša, smučarsko sezono pa bodo po načrtih odprli konec novembra oziroma začetek decembra.

Napovedanih prvih snežink se veselijo tudi na Rogli, kjer se bodo letos osredotočili tudi na dodatne animacijske dogodke in dejavnosti, ki bodo popestrile čas smučarjem. Na Voglu so v letošnji rekordni poletni sezoni našteli več kot 100.000 obiskovalcev, kar je deset odstotkov več kot v lanski, pričakujejo pa, da bo uspešna tudi zimska sezona.

Na Golteh so bile poleti hotelske zmogljivosti sprva zasedene slabše od pričakovanj, pozneje pa se je stanje izboljšalo. Končali so vzdrževalna dela na napravah, začetek sezone pa, če bo šlo po načrtih, napovedujejo za 4. december. Tudi v Cerknem so zadovoljni s poletno sezono, predvsem na račun dobrega obiska kolesarjev, smučarje pa letos vabijo tudi z obljubo boljših cest in hitrejšega dostopa. S predprodajo pred začetkom zimske sezone so zadovoljni tudi na Kopah, kjer pa naprave v poletnih mesecih niso delovale, kar želijo v prihodnjih letih spremeniti. Na Starem vrhu so obiskovalce letos prvič vabili tudi v poletnih mesecih, čeprav obisk ni dosegel vseh pričakovanj. Na zimsko sezono so, kot poudarjajo, pripravljeni. Na smučišču Javornik pa obiskovalcem letos ponujajo novo smučarsko progo, namenjeno tistim s slabšim znanjem smučanja.