Med najbolj obiskanimi prireditvami je zagotovo kurentovanje, potem pa se ponuja še kopica drugih prireditev in festivalov (Dobrote slovenskih kmetij, Dnevi poezije in vina, festival Sauvignon, Ptujske grajske igre in Rimski tabor). Foto: Boris B. Voglar
Med najbolj obiskanimi prireditvami je zagotovo kurentovanje, potem pa se ponuja še kopica drugih prireditev in festivalov (Dobrote slovenskih kmetij, Dnevi poezije in vina, festival Sauvignon, Ptujske grajske igre in Rimski tabor). Foto: Boris B. Voglar
Ptujski katalog
Urednik in eden glavnih pobudnikov kataloga je dolgoletni novinar Slavko Podbrežnik Dobnik, med drugim tudi pobudnik Salona Sauvignon, ki je bil letos izveden drugo leto. Foto: Boris B. Voglar
Ptujski katalog
Poleg različnih vsebinskih dogodkov in prireditev se Ptuj in okolica ponašata tudi s pestro štajersko kulinariko. Foto: Boris B. Voglar
Ptujski katalog
Na predstavitvi kataloga sta nastopili mladi ptujski glasbenici kitaristka Taja Islamovič in vokalistka Liza Klajnšek. Žongliral je Matjaž Kekec iz KD ZUM Kreativa. Foto: Boris B. Voglar
Ptuj
Mestno gledališče Ptuj redno privablja mnogo ljubiteljev kulture. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Ptuj
Ptujski grad ponuja že sam po sebi ogromno različnih zbirk, soban in prireditev na prostem, pa seveda tudi vodene oglede vse leto. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

jegov namen je tako slovenskim kot tujim turistom predstaviti kulturno, etnološko in umetniško dogajanje na Ptuju čez leto.

"Ptuj je končno dobil katalog, ki predstavlja najpomembnejše kulturno in umetniško dogajanje, temelječe na bogati dediščini in razvejanem sodobnem ustvarjanju in poustvarjanju! Že zdavnaj bi ga morali imeti, da bi krepili samozavest prebivalcev mesta in vabili v goste ljudi z vseh koncev sveta. Posebej pomembno pa se mi zdi, da imamo v rokah katalog, s katerim lahko potencialne donatorje in sponzorje prepričamo, da je vredno podpreti prizadevanja organizatorjev prireditev, ki ne pomenijo le dodane vrednosti v ekonomskem smislu, temveč bogatijo in plemenitijo dušo, zavedanje, da smo se kot narod ohranili prav zato, ker smo znali in zmogli ceniti svoj jezik in svojo kulturo," je svoje misli o katalogu podala Nevenka Dobljekar, dolgoletna ptujska novinarka in članica uredniškega odbora.

Festivali in prireditve se množijo
Glede na število prebivalcev (Ptuj z okolico jih ima okrog 25.000) ima Ptuj pestro paleto različnih tradicionalnih prireditev za različne populacije, ciljne skupine se gibljejo od otrok, dijakov, študentov in mladih do starejših. Na Ptuju deluje ogromno društev in organizatorjev, ki vse leto kakovostno skrbijo za vsebino določenega festivala ali prireditve. Vsake toliko se rodi še kakšen nov, sodoben festival, ki se postavi ob bok tradicionalnim.

"Za Ptuj radi rečemo, da je to staro mesto z izjemno mladostno dušo. Živahen utrip! In prav ta utrip po svoje kreirajo bogate, raznolike kulturne vsebine, med katerimi je vsekakor tudi ptujski festival domače zabavne glasbe, katerega organizator je družba Radio Tednik Ptuj. Gre za najstarejši festival narodno-zabavne glasbe na Slovenskem, ki se odvija že 47 let. Vsako leto privabi številne ansamble od blizu in daleč in botroval je nastanku več kot tisoč novih skladb. Dokler bo festival živel na Ptuju, se za usodo narodno-zabavne glasbe ni treba bati. Ker je obzorje glasbe neskončno, je treba festival vedno znova dopolnjevati, krepiti in povezovati z drugimi kulturnimi vsebinami mesta Ptuj," meni Jože Ekart, legenda narodno-zabavne glasbe in eden ključnih soorganizatorjev festivala.

Še vedno premalo odmeva v Sloveniji in tujini
"Tako kot vsak človek ima tudi vsako mesto svojo bit, zven, barvo, svojo dušo. Osemnajst let sem lahko iz udobnega položaja novinarja opazoval mesto, njegove vzpone in padce. Največje je bilo, ko se je izražalo skozi umetnost, ko je polno živelo svojo umetniško bit. Jože Ekart, Nataša Petrovič, Franc Mlakar, Ivica Brač, Branka Bezeljak, Branko Brumen, Samo M. Strelec, dr. Darja Koter, Majda Fridl, Mira Mijačević, le nekaj imen iz množice tistih v novejši zgodovini, ki so uspešno gradili Ptuj kot mesto umetnosti. Umetniški in kulturni dogodki na izjemni, evropski in svetovni ravni. Pri nastajanju kataloga je na različne načine sodelovalo zelo veliko (več kot sto) ljudi. Njegov izid je tako rekoč v celoti z lastnimi finančnimi sredstvi omogočilo ptujsko turistično gospodarstvo. Od tod optimizem, da bo mogoče projekt platforme Ptuja kot mesta umetnosti izpeljati do konca in tudi z njegovo pomočjo mesto utrditi v tem, v čemer je najboljše," je svoje misli strnil urednik kataloga Slavko Podbrežnik Dobnik.

Pogled v sam katalog
Glavni namen kataloga je celovita osebna izkaznica Ptuja kot zgodovinske zakladnice umetnosti, kulture, etnografije, antropologije in je komunikacijsko orodje turistične promocije in kulturni turistični produkt, ki je prosto na voljo vsem zainteresiranim; turističnim agencijam, hotelom, gostincem, kulturnim ustanovam mesta, festivalskim in drugim kulturnim prirediteljem, mestni občini, njenim zavodom in podjetjem. Katalog je predviden v treh oblikah (tiskani katalog, spletni katalog in spletna stran, ki je trenutno še v nastajanju).

Kurentovanje in Dnevi poezije in vina najbolje poznana festivala
"Ptuj je eno izmed kulturno najbolj živahnih mest v Sloveniji, kjer se domače počuti tudi festival Dnevi poezije in vina, mednarodni pesniški festival z dvajsetletno tradicijo. A mi smo le delček mozaika in sami dosegamo specifično občinstvo, ki se zanima za naše vsebine. Zato se nam zdi izjemno pomembno, da vse ptujske kulturne vsebine nastopijo skupaj na enem mestu in da skupaj pritegnejo občinstvo, ki je sicer kot posamezniki morda ne bi," je svoje misli o katalogu nanizala Anja Kovač, producentka in vodja dogodkov Dnevov poezije in vina ter članica uredniškega odbora kataloga.

Turizem je trdo delo - morajo biti ponudba in kapacitete
"Ta katalog je zagotovo velik doprinos mestu, turizmu in ljudem, ki živimo v njem. Kot ponudniku nočitev in organizatorju prireditev v našem prostoru je vsebina kataloga potrditev, koliko kakovostnih prireditev Ptuj premore. Zagotovo se bodo nekateri gostje, turisti ravno zaradi vpogleda v ta katalog še vrnili v to čudovito mesto, ki zaradi kreativne energije velikokrat poka po šivih," ugotavlja Igor Benčevič, s soprogo Stanko Vauda Benčevič, solastnik MuziKafeja, ene najbolj vitalnih kulturnih točk Ptuja in prenočišč, ki spadajo po ocenah turističnih strokovnjakov v sam slovenski vrh, hkrati pa član uredniškega odbora.

Fotografije, besedila, predstavitev dogajanja
"Avtorji publikacije so s posluhom za besedilo, fotografijo in posamezne dogodke sestavili likovno vznemirljivo podobo mesta, kjer se vrstijo zelo različni umetniški festivali, sejmi, praznovanja, gledališke in druge predstave, koncerti in podobno. Izbrane fotografije pripovedujejo o nastopajočih, o mestu, o pestrosti dogodkov, o zadovoljnih in nasmejanih ljudeh, o mladih in starejših, o hrani in pijači, o tem, kako se lahko v mestu veseljači, in o tem, kako umetnost povezuje, kako se življenje praznuje. Toliko različnih duš je slutiti iz publikacije, toliko različnih vzdušij in mestnih prostorov!" se je pesniško razgovorila Liljana Klemenčič, pravljičarka in knjižničarka.

Prilagamo še dva prispevka: Tele M, avtorica Petra Skok, in Radio Maribor, avtorica Irena Kodrič Cizerl.