Slovenija (na fotografiji Bled) se je na seznamu znašla tik za Italijo in pred Češko. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija (na fotografiji Bled) se je na seznamu znašla tik za Italijo in pred Češko. Foto: MMC RTV SLO

Ameriški časnik Newsweek je objavil lestvico najboljših držav za življenje. Prvo mesto je zasedla Finska, drugo Švica, tretje Švedska, na dnu lestvice pa je Burkina Faso. Med sosednjimi državami Slovenije, ki se je na seznamu znašla tik za Italijo in pred Češko, se je najvišje uvrstila Avstrija, na 18. mesto, Italija je na 23. mestu, Hrvaška na 28. in Madžarska na 33. mestu.

"Katera država bi vam zagotovila najboljše možnosti za zdravo, varno, finančno relativno udobno življenje in možnosti za vertikalno mobilnost, če bi se rodili danes," je vprašanje, ki so si ga pri oblikovanju lestvice zastavili avtorji. Države so nato primerjali v petih kategorijah: izobraževanje, zdravje, kakovost življenja, dinamičnost gospodarstva in politično okolje.

Slovenija se je med stotimi državami, ki jih je obravnaval Newsweek, najbolje odrezala na področju političnega okolja, kjer je zasedla 17. mesto in se uvrstila za Francijo in pred Poljsko. V kategoriji zdravje je pristala na 23. mestu, za Avstrijo in pred ZDA, glede na kakovost življenja je Slovenija 26., za Izraelom in pred Portugalsko. V kategoriji izobraževanje je na 27. mestu, za ZDA in pred Litvo, najslabše pa se je odrezala pri gospodarski konkurenčnosti, kjer je po mnenju sodelavcev Newsweeka 30., in sicer se je uvrstila za Avstrijo in pred Azerbajdžan.

Po seks na Češko, na plastično operacijo v Brazilijo ...
Newsweek je ob tem objavil tudi ločen šaljiv seznam nekaterih dejavnosti in držav, ki so najboljše za njihovo izvajanje. Tako je na primer Indija najboljša država za spuščanje zmajev s streh hiš, Češka je najboljša država za seks, Nizozemska je najprijaznejša do istospolno usmerjenih, Belgija pa je najboljša država za lastnike psov.

Najboljša država za uživanje v hrani je Španija, za potovanje z avtomobilom Južnoafriška republika, na Malti pa imajo najugodnejše vreme. Za družino je najboljša Francija, starejšim se najbolje godi na Japonskem. Za plastične operacije pa je najboljša Brazilija.